Danıştay önünden seslendiler: Köyümüzde maden istemiyoruz

img
ANKARA -Çanakkale’nin Hacıbekirler, Yanıkılar, Muratlar ve Halilağa köylüleri, Danıştay önünde bir araya gelerek, ağaçlarının maden için kesildiğini belirterek önüne geçilmesi çağrısı yaptı. 
 
Çanakkale'nin Hacıbekirler, Yanıkılar, Muratlar ve Halilağa köylerindeki yurttaşlar, Cengiz Holding’in Çanakkale’nin Bayramiç ve Çan İlçelerinde yapmayı planladığı “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi" projesine karşı Danıştay önüne gelerek eylem yaptı. Eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili İbrahim Akın da destek verdi. 
Üzerinde “Kazdağları’ndan Defol Cengiz” yazılı pankartını açan köylüler, “Havama suyuma toprağıma dokunma”  şeklinde sloganlar attı. 
 
‘SULARIMIZI YOK EDECEKLER’
 
Burada konuşan Hacıbekirler köyünden Şerife Canyurt, “Ayakta zor duruyorum ama buraya geldim.  Maden olmasını istemiyorum. Köyümüzü kaybetmek istemiyorum. Ben de yaşamak istiyorum. Çoluğumun, çocuğumun fidanlarının kesilmesini istemiyorum. Ben o fidanları dikerken çoluğumla çocuğumla diktim. Sırtıma ekmeğimi yüklendim, öğlen yayan gittim o dağlara. Çapalarla kazdım, elimle ayaklarımla bastım ormanlara... Sularımızı yok edecekler. İnsanlar burada hayvanlara bakıyor, kasabalara süt veriyor. Biz köy insanları nereye gidelim. Ben 80 yaşına girdim. Bir gün olsun kendim için düşünmedim, her zaman vatandaşı düşündüm" dedi.  
 
‘MADEN ALANI KÖYLERİMİZN ORTASINDA’
 
Hacibekir köyünden Sunduz Çelik ise, projenin köylerin çok yakınında ve neredeyse içinde geçtiğini söyledi. Çelik, "Ben de köyümde maden istmiyorum. Truva Bakır Madencilik, ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi’ projesi için ellerimizle diktiğimiz çam ormanımızda ağaç kesimine başlandı. Çam ağaçlarımız, meşelerimiz 14 gündür cayır cayır kesiliyor. Ciğerimiz pişti üzüntüden. Maden alanı köylerimizin ortasında. Kesimciler köylerimizden geçiyor her sabah. Testere seslerini evlerimizden duyuyoruz. Hayvanlarımızı otlattığımız meralarımız, ekip biçtiğimiz tarlalarımız, bostanlarımız madenin içinde kalacak. Ne yiyip ne içeceğiz. Kasaba yüzü, market yüzü bilmeyiz. Aç mı kalalım? Devlet duysun sesimizi, mahkemelerimiz duysun artık sesimizi” dedi. 
 
‘ORMANIMIZ YOK OLUR’
 
Çelik, Cengiz Holding’in kesimi durdurmamsı halinde ormanların yok alacağının altını çizerek şunları söyledi: "Bizler, bu projenin ÇED Olumlu Kararı’nın iptal edilmesi için sivil toplum kuruluşları ile birlikte iki kere dava açtık. Birinci davada bilirkişiler keşif yaptı. Rapor hazırladı. Rapor, ‘Bu maden burada olmaz, kamu yararı yoktur’ dedi ve hakimler de bilirkişi raporuna itibar etti ve davayı kazandık. Ancak şirket yeniden ÇED Raporu hazırladı. 
 
YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI TALEBİ 
 
Avukatımız 01.11.2024 tarihinde Danıştay 4. Dairesi’ne dilekçe ile ağaç kesimi fotoğraflarını gönderdi ve telafisi mümkün olmayan zararların önüne geçilmesi için, dosyanın acilen incelemeye alınıp, yürütmenin durdurulmasını talep etti. Avukatımızın başvurusundan sonra 11 gün geçti ancak ağaç kesimleri daha da hızlanarak devam ediyor. Artık telafisi mümkün olmaz hale gelecek, yüzbinlerce ağacımızı kaybettik.
 
ÇED OLUMLU KARARININ İPTALİNİ İSTİYORUZ
 
Kirazlı’da olanların bir benzerini bir kere daha yaşamak istemiyoruz. Bizler zaten kıt kanaat geçinen köylüleriz. Geçimlik tarlalarımızı, suyumuzu, toprağımızı, ormanlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Ellerimizle bin bir zorluklarla diktiğimiz ağaçlarımızın katledilmesine yüreğimiz daha fazla dayanmıyor, o ağaçların çığlıklarını biz duyuyoruz. Hakimlerimiz de duysun istiyoruz. Danıştay’dan, acilen yürütmeyi durdurma kararı vermesini ve arkasından da ÇED Olumlu kararını iptal etmesini bekliyoruz.”