Sosyal denge tazminatı alamayan emekçiler İBB’yi protesto etti

img
 
İSTANBUL - İBB'nin 3 aydır sosyal denge tazminatı ödemesi yapmadığı TÜMBEL-SEN emekçileri, “Emekçiler 3 aydır çıplak maaşla geçinmeye çalışıyor bu krizi çözün ve toplu sözleşmeyi imzalayın" çağrısı yaptı. 
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜMBEL-SEN) İstanbul Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kamu emekçilerinin sosyal denge tazminatlarını 3 aydır ödememesine dair açıklama yaptı. Saraçhane’de bulunan İBB binası önünde yapılan açıklamada, "Sadakaya hayır emekçiden yana toplu sözleşme” pankartı açıldı. Açıklamada sık sık "Ekrem Başkan sesimizi duy”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve "Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. 
 
TÜMBEL-SEN 4’Nolu Şube Başkanı Yoldaş Türkoğlu, ödemelerin yapılmaması nedeniyle sendika üyelerinin mağdur olduğuna işaret etti. Türkoğlu, "Sendikamızın ısrarına ve bu durumun neden olacağı mağduriyet bilinmesine rağmen yerel seçim öncesi yaptığımız sözleşmenin maddeleri yeni sözleşme imzalanana kadar geçerlidir. Ancak bu maddeler çıkarıldı. 2024-2025 yıllarını kapsayacak yeni sözleşmemizde ise hiçbir mali, sosyal ve demokratik kazanım içermeyen bir dayatmayla karşı karşıyayız. Kamu emekçilerinin kırk yıllık emeği ve mücadelesiyle kazanılan sözleşme hakkımız bir oldu bittiye getirilmek isteniyor” dedi.
 
BELEDİYEYE ÇAĞRI
 
İstanbul’da yaşama maliyetinin her geçen gün arttığına dikkati çeken Türkoğlu, "Ülkemizin geçim şartları en zor kentidir. Özellikle son yıllardaki fahiş enflasyonla gıda ve kira fiyatlarındaki artış, kamu emekçilerini geçinemez duruma getirmiştir. Hükümet, işbirlikçi memur konfederasyonu ve Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) marifetiyle yapılan sözde maaş zamlarıyla kamu emekçileri açlık sınırına mahkum edilmektedir" diye kaydetti. 
 
Türkoğlu, şunları söyledi: "Sosyal ve demokratik taleplerimiz müzakere dahi edilmiyor. Ülkemizi iki yıldır yönetenlerden farkınızı gösterin. Kamu kaynaklarını yerel ve uluslararası sermayeye peşkeş çekenlerden farkınızı gösterin. Finans, savaş, maden ve enerji tek elleriyle ekonomimizi, doğamızı yok edenlerden farkınızı gösterin.”
 
TALEPLER
 
Türkoğlu, şu talepleri sıraladı:
 
“* İkramiye miktarlarının artırılmasını istiyoruz.
 
* 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bir ikramiye daha istiyoruz.
 
* İSPARK, Kültür AŞ, Spor AŞ gibi iştiraklerle protokol yapılarak personel indirimi istiyoruz.
 
* Şu an İstanbul'da personele konteyner desteği sağlanmasını talep ediyoruz.
 
* Yuvam İstanbul’da personel kontenjanı istiyoruz.
 
* Emekçiler 3 aydır çıplak maaşla geçinmeye çalışıyor bu krizi çözün ve toplu sözleşmeyi imzalayın
 
* İdarede en az 10 yıl çalışmış emekli olmaya hak kazanmış kamu emekçilerine ek ödeme yapılmasını talep ediyoruz.”
 
Açıklama, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.