Fiyatı iki katına çıktı: Tezek bile alamıyoruz

ÎDIR - Kış hazırlıklarının başladığı Îdir'de, yurttaşlar kömüre alternatif olarak gördüğü tezeğe yönelirken, bu yıl artan fiyatlardan dolayı tezek bile alamadıklarını söyledi. 
 
Halkın bütçesinin savaşa ayrılması nedeniyle derinleşen ekonomik kriz her geçen gün kendisini daha da hissettiriyor. Sonbaharın başlamasıyla birlikte Serhat kentlerinde kışa hazırlıklar ekonomik krizle nedeniyle sancılı başladı. Fiyat artışından dolayı Îdir’de kışın yakmak için kömür alamayan yurttaşlar, tezek (sergîn) alıyor. Geçtiğimiz yıl bir kamyon tezeğin 3-4 bin TL civarında olduğunu ancak bu yıl 6-7 bin TL’ye kadar yükseldiğini belirten yurttaşlar, tezek bile alamaz duruma geldiklerini belirtti. 
 
'CEBİMİZDE 500 TL KALIYOR'
 
15 yıldır köylerden tezek ve odun toplayarak şehir merkezine getirip satan Murat Çaçan (40), son yıllarda ekonomik kriz nedeniyle pek satış yapamadığını söyledi. Bir tezek kamyonu 6 ila 7 bin lira arasında sattıklarını ifade eden Çaçan, “Tezeği ahırdan çıkarıp kurutana kadar epey bir zaman geçiyor ve büyük bir emek veriliyor. Bütün bu gelir-giderleri hesaplasak cebimizde 500 ya da bin TL ancak kalıyor. Tezeğin kalitesine göre fiyatı da artıyor. Örneğin en kalitelisi koyun tezeğidir” dedi. 
 
BİR KAMYON TEZEK 7 BİN TL 
 
Eylül ayının gelmesiyle beraber tezek sezonunun Serhat kentlerinde başladığını aktaran Çaçan, kömür fiyatlarının yüksek olmasından dolayı doğalgazın girmediği mahallerde yurttaşların tezeğe yöneldiğini söyledi. Serhat köylerinin birçoğunda tezeğin yakıldığını anımsatan Çaçan, “Ülkede her şeyin fiyatının artmasıyla beraber tezek fiyatlarında da ciddi artışlar oldu. Geçen sene bir araba tezek fiyatı 3 bin 500 TL’den başlardı ve sene sonuna kadar 5 bine kadar yükselirdi. Bu yıl ise 6 bin ile 7 bin TL’ye kadar yükselmesini bekliyoruz. Geçmişte halkın kışlık ısınması ya kömür ya da tezek idi. Ancak doğalgazın gelmesiyle birlikte işlerimizde bir düşüş oldu. Ancak kömür fiyatlarının artması nedeniyle yurttaşlar kömür alamadığı için tezeğe yöneliyor. Günde kimi zaman bir, iki ya da üç araba satıyoruz. Bazen de siftah bile yapamıyoruz. Çünkü halkta para yok” diye belirtti.  
 
'DURUM HER GEÇEN GÜN DAHA KÖTÜYE GİDİYOR'
 
Yurttaşlardan Ahmet Öner, kömürden ziyade tezeği daha sağlıklı ve ucuz bulduklarını söyledi. Öner, köyde oldukları dönemde de kışlık yakacak olarak tezek kullandıklarını belirterek, “Kente geldim yine yakacak için tezek kullanıyorum. Çünkü kömürün kokusu çok pis ve kirlidir. Aynı zamanda fiyatı da çok yüksektir. Buna bağlı olarak tezeğin fiyatı da yükselmiş durumda. Geçen yıl bir araba tezek 3 bin ile 4 bin arasında iken bu yıl ise iki katına çıkmış. Geçen yıl ortalama 7 bin TL ile kışımı geçirdim. Bu yıl ise sadece tezek için 6 bin ve odun için de 6 bin TL gerekiyor. Fiyatlar çok yükseldi. Para yok ama yine de kışlık için odun ve tezek almak zorundayız. Ekonomik krizden dolayı insanlar geçinemiyor. Her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor” dedi.