‘Kadrolar şehir hastanesine çekildi diğerleri işlevsizleştirildi’

İZMİR - SES İzmir 1 No'lu Şube Yöneticisi Mahfuz Karaaslan, kentteki diğer hastanelerden İzmir Şehir Hastanesi'ne kadroların çekilmesiyle bu hastanelerin işlevsizleştiğini söyledi. 

Temeli 2014'te atılan ve 2017'de inşaatı başlayan ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tarafından açılışı yapılarak, 2024 yerel seçim malzemesine dönüştürülen İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin kentte sağlığa erişimde olumsuz etkilere neden oluyor. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bozyaka Hastanesi ile kentteki diğer hastanelerden sağlık kadrolarının Şehir Hastanesi'ne çekilmesi, diğer hastaneleri işlevsiz hale getirdi. "Yap-işlet-devret" modeli ile yüzde 70 doluluk garantisi verilerek inşa edilen Şehir Hastanesi'nin uzaklığı nedeniyle yaşanan ulaşım sorunu devam ederken, hastaların gideceği servisi bulmakta zorlanmasına yol açan mimari sorunu da başka bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. En son tavanların çöktüğüne dair görüntülerin sosyal medyada yer aldığı Şehir Hastanesi'nde, personel eksikliği ve performansa dayalı çalışma sistemi, çalışanların iş yüklerinin arttıran bir sorun olarak duruyor. 
 
Şehir hastanelerini "Kontrol ve Bağımlılık Merkezi'ne" benzeten Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 1 No'lu Şube Yöneticisi Mahfuz Karaaslan, İzmir Şehir Hastanesi'nin kentte uzak olmasının hastalar için bir çileye dönüştüğünü söyledi. Hastanenin kurulmasıyla kentteki diğer hastanelerden sağlık emekçilerinin Şehir Hastanesi'nde görevlendirildiğini söyleyen Karaaslan, bunun personeli çekilen hastanelerde sorunlar yarattığına işaret ederek, "Şehir Hastanesi uzun süre eksik personelle işletildi ve halen de aynı şekilde işletiliyor. 'İşletiliyor' dedim çünkü bir işletme gibidir. Hastane özel mantığıyla kurulmuş bir hastane. Hatta devlet zarara uğruyor. Hastane, tam kapasite çalışmıyor. Yetersizlikler var. Hastane hem personel anlamında hem de donanım açısından eksik olarak işliyor. En çok merkezi hastanelerden oraya personel çektiler. Bu merkezi hastaneler daha önce kapasitesi fazla olan hastanelerdi. Ama Şehir Hastanesi, bu hastaneleri işlevsiz hale getirdi. Şu anda Bozyaka Hastanesi'nde birçok bölüm ve servis ya yetersiz çalışıyor ya da kapatılmış durumda" ifadelerini kullandı. 
 
'HASTANE DEĞİL, SÖMÜRÜ MERKEZİ'
 
Şehir hastanelerinin şehir dışına inşa edilmesinin rant amaçlı olduğunu kaydeden Karaaslan, İzmir Şehir Hastanesi'nde ulaşım sorunun da devam ettiğini belirterek, "Ulaşım sıkıntısı oluşunca bir şekilde bireysel araç kullanımı ihtiyacı oluşuyor. Bu durumu ranta çevirenler var. İnsanların oraya ulaşması başlı başına bir sorun olmakla birlikte hastaneye ulaşan da sağlığa ulaşamıyor. Sadece hastaneye ulaşıyor. Hastane o kadar devasa yapılmış ki saatlerce hastaneden çıkamıyorsun. Birimler birbirinden uzak yapılmış. Tahlil vermek için farklı binalara gitmek gerekiyor. Bunun yanı sıra hastanede zincir marketler ve kozmetik firmalar açılmış ve buradaki fiyatlar dışarıdaki fiyatlardan daha pahalı. İnsanların orada para harcayacakları şekilde sömürü düzeni yaratmışlar" diye konuştu. 
 
SAĞLIKÇILAR MUTSUZ
 
Karaaslan, Şehir Hastanesi'nde çalışan herkesin mutsuz olduğunu, bu nedenle iyi bir sağlık hizmeti veremediğini belirterek, "Penceresi dahi olmayan, hastanede 24 saat çalışmak zorunda kalıyorlar. Bunun dışında ücret politikası çok adaletsiz. Kesintiler çok fazla. Çoğu çalışan Şehir Hastanesi'ne yeni geldiği için adaptasyon sorunu yaşıyor. Ayrıca performansa dayalı çalışma sisteminin sağlık çalışanları ve hastalar arasındaki bağı zayıflatıyor" şeklinde konuştu. 
 
'HASTA DEĞİL, MÜŞTERİ'
 
Şehir hastanelerinin sağlık hizmeti üretmek amacı taşımadığını, aksine sağlık sistemindeki sorunları daha da derinleştirdiğini söyleyen Karaaslan, "Yüzde 70 doluluk garantisi verilen hastanede insanlara sağlık hizmeti vermek yerine insanları müşteri olarak görüp sağlıksız bir toplum yaratma potansiyeli var" diye belirtti. 
 
Karaaslan, "eziyet yönetmeliği" olarak adlandırılan "Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'nin" birinci basamak sağlık hizmeti veren Aile Sağlık Merkezleri'nin (ASM) işlevsizleştirilmesi nedeniyle insanların şehir hastanelerine yönelmesine neden olduğunu dile getirdi.