TJA’dan Gök ve Dinç’in davasına ilişkin açıklama

img
ŞIRNEX - Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef göstermesiyle tutuklanan TJA aktivisti Sümeyye Gök ve HDP Gençlik Meclisi üyesi M. Miraç Dinç’in davasını “kumpas dosyası” olarak nitelendiren TJA, asıl yargılanın kadın mücadelesi olduğunu belirtti. 
 
Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinin Cûdi Mahallesi’nde 4 Aralık 2021 tarihinde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren AKP eski İlçe Başkanı Cihan Güven'in kardeşi Tahir Güven’in ölümüyle ilgili açılan davanın karar duruşması 17 Mayıs’ta görülecek. Güven’in ölümüyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında kent genelinde yapılan operasyonlarda 26 kişi gözaltına alındı. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef göstermesinin ardından tutuklanan Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivisti Sümeyye Gök, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyesi M. Miraç Dinç için savcılık, “Tasarlayarak öldürme” ve “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddialarından müebbet hapis cezası talep etti.
 
TJA, duruşma öncesi davaya ilişkin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Cizîr İlçe Örgütü önünde açıklama yapmak istedi. Ancak polis, valiliğin yasak kararı gerekçesiyle açıklamaya izin vermedi. Buna karşı “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla tepki gösteren TJA’lılar, daha sonra binanın bahçesinde açıklama yaptı. DEM Parti Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Şirnex il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra onlarca kişinin katıldığı açıklamada,  “Dorşin Gök yanlız değildir” ile “Kadın iradesi ve mücadelesi yargılanamaz” pankartları taşındı. 
 
SÜLEYMAN SOYLU HEDEF ALDI 
 
 Basın metnini okuyan DEM Parti İl Eşbaşkanı Nurcan Altürk, “Kürt halkının, gençlerin, kadınların iradesini baskı ve tehditle sindiremeyen iktidar, siyasi operasyonlara ve yargı kumpaslarına başvurmaktadır. Türkiye kuruluş tarihi siyasi soykırım, inkar yargılamaları ve kumpas dosyalarının da tarihi olmuştur. Bunlardan biri de TJA aktivisti Sümeyye Gök şahsında ortaya çıkan kumpas dava dosyasıdır. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıkça hedef gösteren açıklamasıyla demokratik siyaset aktörleri olayın faili ilan edilip hedef gösterilmiştir” dedi.  
 
‘YARGILANAN KADIN MÜCADELESİDİR’
 
ATK tarafından yapılan incelemede de ses kaydının Gök’e ait olmadığının ortaya çıktığına dikkat çeken Altürk, “Yargılama günümüze dek tek bir delile dayanılarak sürdürülmüştür. Hukuksuz ses kaydına dair yapılan incelemede ses kaydının elverişli olmadığı tespit edilmiştir” diye belirtti.  “Kumpas” olarak nitelendirdiği davayı bir kez daha kamuoyu önünde teşhir ettiklerini belirten Altürk, “Bu kurgulanmış bir kumpas dosyasıdır. Bu davada da yargılanan kadın mücadelesidir” ifadelerini kullandı. 
 
Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla son buldu.
 
ÊLİH
 
TJA, DBP Êlih İl Örgütü önünde açıklama yaptı. DEM Parti, TJA ve kurum temsilcilerinin katılımıyla yapılan açıklamada, “Kadın mücadelesi ve iradesi yargılanamaz” yazılı pankartı açıldı.  Açıklamada konuşan TJA Aktivisti Ruken Zerya Işık, davanın kumpas olduğunu ifade ederek, arkadaşlarının 36 aydır özgürlüğünden alıkonulduğunu, yargılamanın hukuki ve toplumsal meşruluğunun olmadığına belirtti. 
 
Açıklama “Jin, jiyan azadî” sloganlarıyla sona erdi.