Kobanê Davası için çağrı: Sahip çıkmamak suçtur

HABER MERKEZİ - İstanbul, Ankara ve Riha'da, yarın Ankara Sincan Adliyesi’nde görülecek Kobanê Davası'na sahip çıkma çağrısı yapıldı.

Yarın karar duruşması görülecek olan Kobanê Davası’na ilişkin İstanbul, Ankara ve Riha’da açıklamada yapıldı. 
 
İSTANBUL 
 
Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), yarın karar çıkması beklenen Kobanê Davası’na ilişkin kültür merkezi binasında basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda MKM sanatçısının katıldığı toplantıda konuşan MKM sanatçısı Dilan Suyu, “kumpas davası” olarak nitelendirdiği Kobanê Davası’nın aynı zamanda hukuka aykırı “intikam alma süreci” olduğunu belirtti. Suyu, “Kürt siyasetçileri ve dostları, büyük komplolarla adeta İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanıyor. Bu yargılama tarihin gördüğü en barbar terör örgütü DAİŞ'i savunmak anlamına gelmektedir. Vicdana, ahlaka ve hukuka sığmayan bu intikam alma sürecini asla kabul etmediğimizi, etmeyeceğimizi kararlılıkla vurguluyoruz” dedi. 
 
Kobanê’nin aynı zamanda DAİŞ karanlığına karşı sanatın rengi olduğuna dikkati çeken Suyu, yarın Ankara Sincan Adliyesi’nde görülecek davaya sahip çıkmaya çağırdı. Suyu, “Kobanê'ye sahip çıkmak değil, çıkmamak suçtur” diye belirtti. 
 
ANKARA
 
Ankara'da İnsan Hakları Derneği (İHD) davaya ilişkin dernek genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, davanın karar duruşmasının Türkiye siyasetinin izleyeceği rota konusunda önemli bir dönemeç olduğunu söyledi. 
 
Küçükbalaman, "İstiklal Mahkemeleri ile başlayıp, Sıkıyönetim Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve Özel Yetkili Mahkemeler ile sürdürülen sistem, resmî ideolojiye karşı olan herkesi hukuksuz bir şekilde cezalandırma yoluna gitmiştir. Bu durumun en son ve güncel örneği Kobanê Davası olarak adlandırılan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinin 2021/6 Esas sayılı dosyasında yürütülen yargılamadır" dedi. 
 
Türkiye’de devam eden çatışmalı sürecin ve ardı sıra gerçekleşen seçimlerin, asli ihtiyaçların konuşulmadığı bir ortamın oluşmasına neden olduğunun altının çizen Küçükbalaban, dava kapsamında yargılananların, haksız tutuklamalarının sona erdirilmesinin toplumsal; barış, adalet ve hukukun gereği olduğunu söyledi.
 
RIHA 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Riha Şubesi, yarın karar çıkması beklenilen Kobanê Davası'na dair basın toplantısı düzenledi.  Dernek binasında yapılan toplantıya İHD yöneticilerinin yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) yöneticileri de katıldı. Toplantının yapıldığı salona üzerinde yazar Yaşar Kemal’in “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır” sözlerinin yer aldığı pankart asıldı. Toplantıda konuşan İHD Riha Şube Eşbaşkanı Zeynep Dilek Polat, “Kobanê Davası’nda kapsamında yargılananların tümünün haksız tutukluluklarının sona erdirilmesinin toplumsal barış, adalet ve hukukun gereği olduğunu ifade etmek istiyoruz” dedi.
 
DÎLOK 
 
İHD Dîlok Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Şube Sekreteri Zeki Gündüz, "Bu kararın önümüzdeki süreçte Türkiye siyasetinin izleyeceği rota konusunda önemli bir dönemeç olduğunu düşünmekteyiz. Demokrasi, insan hakları ve kişi özgürlüklerinin güvence altında olmadığı bir ülkede toplumsal barışı yaratmak mümkün değildir. Yarın verilecek karar ile Kobane Davasında kapsamında yargılananların tümünün haksız tutukluluklarının sona erdirilmesinin toplumsal barış, adalet ve hukukun gereği olduğunu ifade etmek istiyoruz” dedi. 
 
SÊRT
 
İHD Sêrt Şubesi Kobane Davası’na ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamaya, DEM Parti Sêrt İl Eşbaşkanı Eşref Tekin ile Sêrt Belediye Eşbaşkan Vekili Abdullah Çetin katıldı. Burada açıklama yapan İHD Sêrt Şube Başkanı Mehmet Nuri Ekinici,  “Demokrasi, insan hakları ve kişi özgürlüklerinin güvence altında olmadığı bir ülkede, toplumsal barışı yaratmak mümkün değildir. Bu nedenle Türkiye’de devam eden silahlı çatışma ve şiddet ortamını sona erdirecek politikaların üretilerek hayata geçirilmesinin en temel ihtiyaç olduğundan hareketle 16 Mayıs’ta verilecek karar ile Kobane Davası kapsamında yargılananların tümünün haksız tutukluluklarının sona erdirilmesinin toplumsal barış, adalet ve hukukun gereği olduğunu ifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
ADANA
 
DEM Parti Adana İl Örgütü, yarın karar duruşması görülecek olan Kobanê Davası’na ilişkin İnönü Parkı'nda açıklama yaptı. "Kumpaslara karşı demokratik siyaseti savunuyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Açıklamada basın metnini okuyan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, tüm kesimleri Kobanê Davası’nı sahiplenmeye çağırdı.
 
'TECRİDE SON VERİLSİN'
 
Aydemir, "Ortadoğu ve bölgemizde krizlerin derinleştiği çatışma ve savaşın yaygınlaşması ihtimallerinin büyüdüğü bu günlerde Kürt sorunun demokratik çözümü için savaşlara ve işgallere karşı durmaya devam edeceğiz. Kürt halkının eşitlik ve özgürlük taleplerini bastırmak ve yok etmek için yıllardır sürdürülen baskı siyasetinin son bulması, İmralı ada hapishanesinde sürdürülen mutlak tecrit ve iletişimsizlik haline son verilmesi, cezaevlerindeki binlerce tutsağın haksız hukuksuz şekilde tutulması, Kobani Kumpas Davası ve tutsaklarını bir rehin siyaseti olarak kullanılması, Gezi Davası tutsaklarının haksız yere cezaevinde tutulması, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması gibi sayabileceğimiz bütün gündemler için demokrasi güçlerini ortak ve güçlü bir mücadeleye bir kere daha çağırıyoruz. Van seçim sonuçlarını kumpas gerekçelerle yok saymaya kalkanlara son dönemlerin en büyük dayanışmasını göstererek cevap veren demokrasi güçlerini yeni dönemde savaş, yoksulluk, sömürü ve baskı politikalarına karşı bir zeminde güçlerini birleştirmeye ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” dedi.