Kameraman Akkaya’nın duruşması ertelendi

img
AMED - Tutsak kameraman Remzi Akkaya’nın tutukluluğuna devam kararı verilerek, duruşma 8 Temmuz’a ertelendi. 
 
 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014 yılında açtığı bir soruşturma dosyası nedeniyle 25 Nisan 2023 tarihinde tutuklanan kameraman Remzi Akkaya'nın "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Amed Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi'nde (DİSKİ) kırsal mahallelerde su sayaçları okumakla görevliyken, Hezro'da (Hazro) bir el yapımı patlayıcı imalathanesi yakınında sigara izmaritinde doku örneği bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Akkaya, avukatları Diyar Çetedir, Hebun Akkaya ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar duruşmada hazır bulundu. Akkaya’nın ailesi ve gazeteci Abdurrahman Gök’te duruşmayı izledi.
 
Duruşmada ilk olarak söz alan avukat Hebun Akkaya, itirafçı tanıklar Mesut Dalgalı ve Şiyar Aydın’ın ifadeleri arasında çelişki olduğuna dikkati çekti. Akkaya, “Mesut Dalgalı beyanında oto yıkamada toplantı olduğunu söylüyor ama Şiyar da toplantıya katılmadığını söylüyor. İki tanık arasında çelişki var. Şiyar ifadesinde oraya gittiklerini hiçbir şekilde toplantıya katılmadıklarını, sadece orada bulunduklarını, müvekkilin araba yıkadığını belirtmiştir” diye belirtti.
 
Oto yıkamada toplantı almanın fiziki olarak imkansız olduğunu belirten Akkaya, müvekkilinin tahliyesini talep etti.
 
TÜM TALEPLER REDDEDİLDİ
 
Ardından söz alan avukat Diyar Çetedir de, mahkeme heyetine şu taleplerini sıraladı: “Tanıkların dinlenmesine dair Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı varsa celbini, ayrıca her iki tanığın ifade vermek için başvurularının olup olmadığının celbini, her iki tanığın ifadelerinde ismi geçen İbrahim ve Yıldız Bolca’nın mahkeme huzurunda tanık olarak dinlenmesini, Şiyar Aydın’ın ifadesinde geçen Mustafa ve Cengiz’in kim olduğunu kendilerine sorma hususunda dinlenmesini, 2014 yılında ele geçen sigara hususunda maddi gerçeğin açığa çıkması için kamera kayıtlarının dosyada bulunmaması nedeniyle Hazro Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak kamera kaydının celbini, sigara izmaritleri taşınır delil olduğundan bu hususta maddi gerçeğin ortaya çıkması için kamera kaydının dosya arasına alınmasını, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazılarak, müvekkilimin 2014 yılında orada çalıp çalışmadığı, çalıştıysa hangi işte çalıştığının sorulmasını talep ediyorum.”
 
Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların tüm taleplerini reddederek, Akkaya’nın tutukluğunun devamına karar verdi. Duruşma ise 8 Temmuz’a ertelendi.