‘Abdukadir Kuday derhal tahliye edilmeli’

ANKARA - Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, durumu günden güne ağırlaşan hasta tutsak Abdulkadir Kuday’ın derhal tahliye edilmesini istedi.  
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin hasta tutsaklara dikkat çekmek istedikleri eylemi 522’nci haftasında devam etti. İnisiyatif Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdulkadir Kuday’ın durumuna dikkat çekti. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar da destek verdi.
 
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Kuday’ın cezaevinde birçok hastalığa yakalandığı ve tedavisinin engellendiğini söyledi. Çevirmen, Kuday’a bel fıtığı teşhisi konulduğunu ve ameliyat edildiğini anımsattı. Ancak buna rağmen Kuday’ın iyileşmediği ve ayağının felç olduğunu da hatırlatan Çevirmen, “3 ay sonra tekrar yapılan tetkikler sonucunda bel fıtığı teşhisinin yanlış konulduğu anlaşıldı. 1 Aralık 2021 tarihinde ölümcül kas ve sinir hastalığı olan ALS teşhisi konmuştur. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS, kas güçsüzlüğüne neden olan beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen ilerleyici ölümcül bir kas hastalığıdır” dedi.
 
'AYAKTA KALACAK DURUMDA DEĞİL'
 
Kuday’ın sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmediğine işaret eden Çevirmen, Kuday’ın durumunun gün geçtikçe daha da kötüye gittiğini söyledi. Çevirmen, “Ayakta tek başına duramıyor. Hastalığı görme problemi yarattı, sağ tarafındaki felcin yüzündeki sinirleri etkilendiği için yüzünü hissedemiyor. Sürekli olarak kilo kaybetmiş ve kendine bakamayacak halde, yatalak duruma gelmiştir. Avukatları tarafından çeşitli tarihlerde tahliye için başvuru yapılmış olmasına rağmen tahliye edilmemiştir” diye kaydetti.
 
'ATK’YE RAĞMEN TAHLİYE EDİLMİYOR'
 
Kuday’ın kalp krizi de geçirdiğini ve anjiyo olduğunu da paylaşan Çevirmen, “ATK’ye sevki sağlanmıştır. ATK, ‘Başvurucunun yaşamını hapishanede idame ettiremeyeceğini’ ifade etmiştir. Ancak buna rağmen ağır hasta mahpus Abdülkadir Kuday tahliye edilmemiştir. En son durumu fenalaşınca 22 Ağustos 2024’te İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesine kaldırılmıştır. Burada hem hastane görevlileri hem de hapishane görevlileri tarafından kötü muameleye maruz kalmış, su ve yemek ihtiyaçları karşılanmamıştır. Ayrıca ailesinden birinin de yanında refakatçi olarak kalmasına izin verilmemiştir. Bu şekilde tedavi olamadığı için de hapishaneye geri dönmüştür” diye belirtti.
 
Eylemde Kuday’ın derhal tahliye edilmesi talep edildi. 
 
'HASTA İNSANLARI CEZAEVİNDE TUTMAK ZULÜMDÜR'
 
Ferit Şenyaşar ise AKP-MHP iktidarının politikalarının Türkiye’yi felakete sürüklediğini belirterek, “Cezaevlerinde hak ihlalleri yaşanmaya devam ediyor. İmralı’da başlayan tecrit, ülkenin bütün cezaevlerine yayılmış durumda. İktidarın aparatı konumunda olan İdare ve Gözlem Kurulları, tutukluların infazını yakmaya devam ediyor. Hasta ve engelli ile yaşlı insanları cezaevlerinde tutmak vicdansızlıktır, adaletsizliktir, zülümdür. Bunlara bir an önce son verilmelidir. Tüm hasta tutsaklar derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.