Kadınlardan Kobanê Davası paneli: Yargılayanlar yargılanıyor

  • kadın
  • 15:05 14 Mayıs 2024
  • |
img
AMED - Amed'de Kobanê Davası'nda yargılanan kadınlar için düzenlenen panelde, "yargılayanların yargılandığı" vurgulandı. 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA), "Kadın mücadelesi yargılanamaz" kampanyası kapsamında Amed Barosu'nun Tahir Elçi Konferans Salonu'nda panel düzenledi. Çok sayıda siyasetçai ve sivil toplum örgütü temsilcisi panele katıldı. Panelin moderatörlüğünü yapan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Ekin Yeter, kadın çalışmalarının Kobanê Davası’nda kadınların aleyhine delil olarak sunulduğunu söyledi. Yeter, "Yargılama süreci hukuki değil, siyasi olarak usulsüzlüklerle devam ediyor. Yargılanan kadınların savunmalarına bakınca onları neden desteklediğimiz daha iyi anlaşılıyor" dedi. 
 
' SAVUNMALAR BAŞ EĞMEMENİN MANİFESTOSU'
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili Adalet Kaya, "Yargılananların verdiği mücadeleye bakıldığında davanın neden kıymetli olduğu açığa çıkıyor. Duruşmaların tamamını izlemeye çalıştım. Yargılanan kadınlar hiçbir zaman sadece kendilerini savunmadı. Halkları ve haklarını savundular. Her birinin savunması baş eğmeyen bir manifestoyu ifade ediyor" dedi. 
 
DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eş Sözcüsü ve aynı zamanda dava avukatlarından Cemile Turhallı Balsak, yargılanan tüm kadınların isimlerini tek tek saydı. Balsak, "Mahkeme salonlarında kadınlar yargılıyor. Çarpıtılan tarihe, siyasi yaklaşıma, kadın mücadelesine cevap veriyor. Yargılanmak istenen ‘jin jiyan azadî'ye cevap veriyor. Kadınlardaki politik bilincin, Kürt kadın hareketinin verdiği ivmeyi nasıl yansıttıklarını görüyoruz. Kadınlar, savunmalarında ‘Mahkemeye değil, halkımıza ve topluma karşı savunma yapıyoruz, sözümüzü kuruyoruz’ dediler" ifadelerini kullandı. 
 
Balsak, "Kadınlar özellikle Kürtçe savunma yapıyor. Tüm bunlar karşısında mahkeme ve iktidar tabi ki rahatsız oluyor. Kadınlar, ‘kendi dilimle seni yargılarım, sen yargılayamazsın beni’ diyor" diye aktardı. 
 
KÜRSÜDEN YAPILAN KONUŞMALAR
 
Panel, kadınların kürsüden söz almasıyla devam etti. Rosa Kadın Derneği üyesi Suzan İşbilen, geçmişte “KCK” adı altında yapılan operasyonları hatırlatarak, "Kadın ve Kürt özgürlük mücadelesine açtıkları davada kendileri yargılanıyor" dedi. 
 
Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) yöneticisi Zeycan Ateş, "Savaş olduğunda ilk saldırı kadına oluyor" dedi. Hayatın her alanında kadınlara dönük saldırılar olduğunu vurgulayan Ateş, tüm saldırılara rağmen ilk tepkiyi kadınların gösterdiğini vurguladı. 
 
Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden avukat Cansel Talay, "Savunmalarını dinleyebildiğimiz kadınlar, 'Kürt olmak, kadın olmak, Kürt sorununun çözümü' temelinde savunma yaptılar. Biz de bu şekilde savunmaları temellendiriyoruz. Savunmalarını temellendirdikleri eksen bize durumu çok iyi açıklıyor" diye kaydetti. 
 
TJA'dan Bedia Akkaya, "Kadın yoldaşlarımız milyonlarca kadının yüz akıdır, milyonlarca kadının mücadelesinin temsilcileridir. Kobanê bir onur mücadelesidir. Kadın mücadelesi yargılamasının olduğunu ve kadın mücadelesinin yargılanamayacağını söylüyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
TUHAD-FED Eşbaşkanı Eylem Birtane, bu davada çıkacak kararın önümüzdeki sürecin habercisi olacağını vurguladı. 
 
Eğitim Sen 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Saliha Zorlu ise, "Umarım davadan tüm arkadaşlarımızı alarak çıkacağız. Yargılanan arkadaşlarımız demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü mücadelenin sahipleri olduğu için yargılanıyorlar. Devlet bu davalar üzerinden kendini krizin içine koydu. Direnişin her yerde devam ettiği mesajı çok güçlü verilmeli. Saldırılar böyle geriletilebilir. Biz bu davaya sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.