Kayyıma karşı ‘Demokrasi İçin Kadınlar’ oluşumu

  • kadın
  • 18:34 23 Temmuz 2024
  • |
img

ADANA – Kuruluşlarını ilan eden Demokrasi İçin Kadınlar, “Kayyım adı altında irademizi gasp etmenize, kadın kazanılmalarını yok etmenize izin vermeyeceğiz" diyerek kadınlara mücadele çağrısında bulundu.

Adana'da irade gaspına karşı kadın kurumları, "Demokrasi İçin Kadınlar" oluşumu kurdu. Kuruluşunu ilan eden "Demokrasi İçin Kadınlar" Adana Büyükşehir Belediyesi Taş Binası önünde "Demokrasi için kadınlar kayyıma karşı bir araya geliyor" sloganıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Kendilerini ablukaya alan polise kadınlar, “Jin jîyan azadî” sloganı, alkış ve zılgıtlarla karşılık verdi. 
 
'GASPA İZİN VERMEYECEĞİZ'
 
Oluşum adına açıklamayı Delal Özbey, hakları ve kayyıma karşı bir araya geldiklerini belirtti. 2024 yılının ilk altı ayında 205 kadın cinayetinin işlenip, 117 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğuna işaret eden Özbey, "Katledilen kadınların failleri aynı zamanda İstanbul Sözleşmesinden çekilen, 6284 sayılı yasayı kaldırmak isteyen, cezasızlık politikasını benimseyen ve ötenazi adı altında sokaktaki canlarımızı katletmek isteyenlerdir. Bizler tüm bu saldırıların yürütücüsü olan iktidara rağmen 6284 sayılı yasadan da, 5119 sayılı yasadan da vazgeçmiyoruz.  6284 sayılı yasa ve 5119 sayılı yasa tüm eksiklerine rağmen bizimdir. Bu yasalardaki kazanılmış haklarımızı gasp etmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.
 
MÜCADELE ÇAĞRISI 
 
Özbey, "Bugün bu açıklamamızı Adana Büyükşehir Belediyesi önünde seçilen belediyelerimize sahip çıkmak adına gerçekleştiriyoruz. Seçimle kaybettikleri Hakkari belediyesine kayyum atayanların yarın Adana Büyükşehir Belediyesine de kayyum atayamaması için buradayız" dedi. Kayyımın aynı zamanda eşbaşkanlık sistemine yapılan  bir darbe olduğunu ifade eden Özbey, "Halkın iradesini tanımayan, en temel demokratik hak olan seçme ve seçilme hakkını tanımayan, kadınları sosyal, siyasal hayatın dışında tutan ve kadınları ekonomik, fiziksel ve psikolojik şiddete mahkum eden kayyum yönetimini ve kayyum yönetiminin kadın düşmanı politikalarını kabul etmiyoruz. Halkın iradesini gasp eden iktidar seçimle alamadığı yerlere kayyum atama politikasından vazgeçmelidir. Buradan bir kez daha iktidara ve yandaşlarına sesleniyoruz. Kayyum adı altında irademizi gasp etmenize, kadın kazanılmalarını yok etmenize izin vermeyeceğiz. Tüm kadınları haklarımız ve hayatlarımız için örgütlenmeye, mücadeleye çağırıyoruz."