Dengbêj geceleriyle kültürlerini yaşatıyorlar

DÎLOK - Devletin baskısı nedeniyle Dîlok’a göç etmek zorunda kalan koçerler, kültür ve dillerini yaşatma mücadelesi veriyor.

 
Kurdistan’ın en çok göç alan kentlerinden biri olan Dîlok, 1990’lı yıllarda köyleri yakılan yüzbinlerce yurttaşa ev sahipliği yapıyor. Kente yerleşenler ise, kendi bölgelerine has kültürü yaşatmaya çalışıyor. Özellikle Botan’ın köylerinden göçen aileler, degbêj kültürünü sürdürmek amacıyla etkinlikler düzenliyor. Düztepe Mahallesi’ndeki bir evde bir araya gelen katılımcılar, klamların yanı sıra Kürtçe ve Türkçe türküleri de seslendiriyor.
 
TOPRAKLARININ TINISINI YAŞATIYORLAR
 
Dîlok’un hem Mezmaxor (Şahinbey) hem de Alaban (Şehitkamil) ilçelerinde yapılan müzik dinletilerine katılan yurttaşlar, sadece müzik değil aynı zamanda Kürt kültürüne ait çirokları da (hikaye) dinleme şansı elde ediyor. Bu gecelerde özellikle kadınlar Kürtçe klamlar seslendiriyor. 20 yıldan uzun süredir yaşadıkları Dîlok’ta, yörelerinin tınılarını hala muhafaza etmeyi başaran kadınlar, klamlarıyla dinleyicileri büyülüyor. 
 
'KİMLİĞİMİZİ KAYBETMEDİK'
 
Sêrt’in Dihê (Eruh) ilçesinden 27 yıl önce devlet baskısı nedeniyle Dîlok’a göç etmek zorunda kaldıklarını belirten Mesude Üngür, “Devletin yaşattıkları sebebiyle yurdumuzu terk etmek zorunda kaldık. Özgürlük ve barıştan başka temennimiz olmadı. 27 yıldır buradayız, kimliğimizi kaybetmedik, dilimizi de unutmadık. Böylesi gecelerde bir araya geldikçe kültürümüze daha da bağlanıyoruz. Böyle etkinliklerin daha da artması gerektiğini düşünüyorum” diye belirtti.  
 
'GENÇLERİN ETKİNLİKLERE KATILMASI LAZIM'
 
Sêrt’in Berwarî (Pervari) ilçesine bağlı Serhel (Tuzcular) köyünden 25 yıl önce göçertilen Nezire Beçet, yaşadıkları onca baskıya karşı ne kültürlerini ne de dillerini unutmadıklarını vurguladı. Beçet, “Böyle gecelerin daha fazla düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu etkinliklerin artması lazım. Çocuklarımızın, gençlerimizin bu etkinliklerde daha fazla bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 
Serhel köyünden 30 yıl önce göçertilerek Mezmaxor’a yerleşen Hesade Beçet de, dengbêj gecelerinde Botan yöresinin şarkılarını dillendiren kadınlardan. Dil ve kültürlerini Dîlok’ta da yaşattıklarını anlatan Beçet, “Bu etkinliklere katılarak stranlarımızı seslendiriyoruz. Bu etkinliklerin daha fazla yapılması lazım” dedi. 
 
 MA / Ceylan Şahinli