DEM Parti’den hasta tutsak Kuday’ın tahliyesi için bakanlığa başvuru

img
ANKARA – DEM Parti grup başkanvekilleri, hasta tutsak Abdulkadir Kuday’ın tahliye edilmesi için Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Metris R tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki hasta tutsak Abdulkadir Kuday’ın "yaşamını tek başına idame ettiremez" raporuna rağmen tahliye edilmemesine dair Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu.
 
‘KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALDI’
 
Kuday’ın, 2021’de bel fıtığı ameliyatı olduğu, 3 ay sonra yanlış teşhis konulduğu fark edilerek, ALS hastalığı teşhisi konduğu ve kısmi felç geçirerek yatalak duruma geldiği hatırlatılan başvuruda, “20 Ağustos 2024’te Kuday, durumunun ağırlaşması üzerine Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’ne kaldırılmıştır. Burada insan onuruna aykırı koşullarda tutulmuş, hastane ve hapishane görevlilerinin kötü muamelesine maruz kalmıştır. Ailesinden birinin refakatçi olarak yanında kalmasına izin verilmemiş, tuvalet ihtiyacını tek başına gideremeyen Kuday’a hiçbir görevli yardımcı olmamıştır. Su ve yemek ihtiyaçları da karşılanmayan hasta mahpus, insanlık dışı bu koşullarda tedavi olması mümkün olmadığı için hapishaneye geri dönmek istemiş, ancak ‘tedaviyi reddettiği’ gerekçesiyle hapishaneye götürüldüğü basına yansımıştır” bilgileri verildi. 
 
‘SEDYE İLE GETİRİLDİ’
 
Kuday’ın 2 Eylül’de avukatlarıyla gerçekleştirdiği görüşmeye sedyeyle getirildiği ve 40 kilonun altına düştüğü ifade edilen başvuruda, “Avukatının hastanedeki sağlıkçılarla yaptığı görüşmede, hastaneye getirilmesi halinde entübe edileceği, aksinin mümkün olmadığı, artık bu aşamaya geldiği, kalbinin her an durabileceği öğrenilmiştir. Ailesiyle yaptığımız görüşmede Kuday’ın son günlerini ailesinin yanında geçirmeyi dilediği tarafımıza aktarılmıştır” denildi. 
 
AİHM KARARI HATIRLATILDI 
 
2023 yılında yaptığı af başvurusu cumhurbaşkanlığınca reddedilen Kuday’ın hastalık nedeniyle infazının geri bırakılması talebinin reddedilme gerekçesinin, İnfaz Kanunu’nun 25. maddesindeki “ağırlaştırılmış müebbette infaza hiçbir surette ara verilemez” düzenlemesi olduğuna dikkat çekilen başvuruda, AİHM’in daha önce Türkiye’yi mahkum ettiği Öcalan/Gurban/Kaytan kararlarına atıfta bulunularak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ömür boyu sürmesinin AİHS’in 3. maddesinde düzenlenen işkence ve kötü muamele yasağını ihlal ettiğine işaret edildi. 
 
Başvuruda Bakan Yılmaz Tunç’a yöneltilen talepler şöyle sıralandı: 
 
“* Metris R Tipi Kapalı hapishanesindeki hasta mahpus Abdulkadir Kuday’ın derhal af başvurusunun kabul edilerek serbest bırakılmasını ve tedaviye erişiminin sağlanmasını,
 
* Hastalık nedeniyle infazının geri bırakılması önündeki yasal engel olan İnfaz Kanunu’nun 25. maddesinin 1. fıkrasının (ı) bendinin yürürlükten kaldırılması için gerekli çalışmaların başlatılmasını, 
 
* Serbest bırakılana dek geçen sürede insan onuruna uygun koşullarda tedavisinin sağlanması amacıyla ailesinden birinin refakatiyle yeniden hastanede insan onuruna uygun koşullarda tedavi edilmesini, 
 
* Mahpusun her an yaşamını yitirebileceği dikkate alınarak tüm bu işlemlerin ivedi ve gerekli hassasiyetler gözetilerek gerçekleştirilmesini arz ve talep ederiz.”