Miks 6 ay süren kışa hazırlanıyor

img
WAN - Kışın 6 ay sürdüğü ve bu süre içinde dünyayla bağlantısı kesilen Miks'in Verezûz köyünde, kış hazırlıklarını sürdüren yurttaşlar yiyeceklerini yeraltında stokluyor.
 
Zorlu kış şartlarının 6 ay dünya ile bağlantısını kesmesi nedeniyle "9'uncu Gezegen" olarak isimlendirilen Wan'ın Miks (Bahçesaray) ilçesinde kış hazırlıkları sürüyor. Zorlu 6 ayı sorunsuz geçirmek için ilçenin Verezûz kırsal mahallesinde, kış hazırlığı çalışmaları yoğun bir şekilde sürüyor. Köylüler geleneksel yöntemlerle hazırlık yaparken, kışın getireceği sert hava koşulları, endişeleri büyütüyor. Kışın getirdiği yoğun kar yağının dünyayla ulaşımı kestiği ilçede, yiyecek stoklama ve ısınma için odun toplanma hayati önem taşıyor. Zorlu şartlar, ilçe ve köylerinde güçlü bir dayanışmayı beraberinde getiriyor. 
 
SAĞLIKLI YİYECEKLER
 
Yiyecek stoklama, kışlık peynir hazırlama, yakacak odun teminin etme gibi çalışmalar için yoğun bir çaba içinde olan kadınlar, uzun kış mevsiminin sağlıklarını olumsuz etkilemesine karşı da hazırlıklar yapıyor. Kadınlar, geleneksel yöntemlerle hazırladıkları ceviz ve bal karşımı besleyici macunlar ile doğal otları kurutarak uzun kış mevsiminin oluşabilecek hastalıklara karşı önlem almaya çalışıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren cevizden yapılan gûzgez, keledoş gibi geleneksel yiyecekler de "sağlıklı beslenme menüsü" de kadınların kış hazırlıkları içindeki yerini alıyor. 
 
YOLLARIN YAPILMASI İSTENİYOR
 
Zorlu kış şartlarının yaşandığı Verezûz köyünde, köylülerin talebi ilçe ile bağlantılarını sağlayan yolların yapılması ve çocukların eğitimlerinin sorunsuz şekilde sürdürülmesi. Kış hazırlıklarının yapıldığı köyde, kışın yolların kapandığı ve elektriklerin kesildiğini belirten Saliha Uğur(40), çok yoğun bir şekilde karın yağdığını ve günlerce gerek ilçenin gerekse de köylerinin yollarının ulaşıma kapalı olduğunu söyledi. Kış hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Uğur, "Bu aylarda artık elmalarımızı topluyoruz. Topladığımız elmaları 'çal' (yerin altındaki depo) denilen yerde saklıyoruz. Ya da elmaları kurutup kışın hastalık kaptığımız zaman kaynatıp içiyoruz. İhtiyaç dahilinde çıkartıp yeriz. Buradaki elmalar ve diğer bütün bitkiler sağlık açısından da iyi. Öyle yerin altında Mayıs ayına kadar bir şey olmuyor. Bahar aylarında yağ, yoğurt ve peynir yapıp kış için hazırlıyoruz. Kışın en büyük sorunlardan biri de suyun olmaması olan suyunda donması. Kıyafetlerimizi yıkayamıyoruz, hastalandığımızda doktora gidemiyoruz gibi birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
'YİYECEKLERİ DEPOLAYARAK KORUYORUZ'
 
Mehmet Ortekin (40) kışın sert geçtiği ilçelerden olması nedeniyle Miks'te yaşamının da zor olduğunun altını çizdi. Geçim kaynaklarının hayvancılıkla olduğunu vurgulayan Ortekin, "Hayvanların sütünden faydalanıyoruz, yününden faydalanıyoruz. Şimdi yünü yorgan ve yatak yapmak için temizleyeceğiz ve yıkayacağız. Çünkü buradaki soğuk ile ancak hayvan yününden yorgunla ısınabiliriz. Yiyecekleri depolayarak koruyoruz, çünkü kışın elektrik olmuyor. Depolamadığımız zaman soğuktan bozuluyor. Tabi yer altından depo yaptığımız zaman yiyeceklerin tadı daha da bir güzel oluyor" diye konuştu. 
 
İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ VAR KÜRTÇE YOK
 
Miks'ın zorluklarında kaynaklı öğretmen sorununun da olduğunu söyleyen Ortekin, bunun yanı çocukların yoğunlukla Kürtçe konuştuğu ve anadilinde eğitimin olmamasının da çocukları bu noktada gerilettiğini ifade etti. Ortekin, "Buraya atamalar hiç olmuyor olunca da hemen gidiyorlar. Çocuklarımız doğru düzgün eğitim görmüyor. Bunun en büyük nedeni ise anadilinde eğitim görmemeleri. Bizler çocuklarımızın anadilinde eğitim görmesini istiyoruz. Neden İngilizce öğretmeni geliyor da Kürtçe öğretmeni gelmiyor? Bu bizim için önemli bir sorun ve bu sorunun giderilmesini talep ediyoruz" dedi.  
 
MA / Ruken Polat - Özlem Yacan