Ege Üniversitesi'nde yurt ücretlerine zamma tepki

img
İZMİR - Ege Üniversitesi bünyesindeki yurtlara yüzde 300'ü aşan zam yapılmasına tepki gösteren öğrenciler, zammın geri alınmasını istedi. 
 
Ege Üniversitesi (EÜ) öğrencileri, üniversite bünyesinde bulunan Öğrenci Köyü yurtlarına yapılan zamma ilişkin Ege Üniversitesi Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Müşteri değil öğrenciyiz" pankartı açılan açıklamada, "Yurtların temizlik sorunu çözülsün. Personel sayısı arttırılsın" ve "Barınma temel haktır zamları geri çekin" dövizleri taşındı. 
 
Öğrenciler adına konuşan EÜ Öğrenci Köyü’nde kalan Fevzican Gümüş, yurt aidatının bin 480 TL'den 6 bin TL'ye yükseltilmesinin öğrencileri mağdur ettiğini söyledi. Yüzde 305’i aşan bu zammın kabul edilemez olduğunu dile getiren Gümüş, "Yurtta kalan öğrenciler, kayıtlarını yenileyebilmek için bugün son günü olmak üzere bir hafta içinde 10 bin 520 TL ödemek zorunda bırakıldı. Senelerdir Öğrenci Köyü’ne enflasyonun üzerinde oranlarda yapılan zam oranları, öğrencilerin karşılayamayacağı miktarlara ulaştı. Zorluklarla kazandığımız üniversitelerimizde eğitim hayatımızı sürdürmek; yaşam pahalılığı, beslenme, güvenlik ve barınma sorunları yüzünden gün geçtikçe daha da imkansızlaşıyor. Her yıl birçok sıra arkadaşımızın maddi imkansızlıklardan dolayı okuduğu şehri terk etmek, okulu dondurmak veya bırakmak zorunda olduğunu, zor şartlarda çalışırken okuldan uzaklaşmak zorunda olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
'ZAMLAR GERİ ALINSIN'
 
Son zammın ise öğrencilerin umursanmadığının ve kârdan başka bir amaç güdülmediğinin kanıtı olduğunu vurgulayan Gümüş, "Ekonomik sıkıntıların giderek yükseldiği şartlarda aileler çocuklarını okutabilmek için her imkanlarını zorlarken, öğrenciler geçinebilmek için okul ve işi bir arada idare etmeye çalışırken, yapılan bu zam, onlarca öğrencinin eğitim hakkını ellerinden almakla eşdeğerdir. KYK burslarımıza, maaşlarımıza yapılmayan zammın barınma hakkımıza yapılmasını kabul etmiyoruz. Emeğimizle kazandığımız okullarımızda maddi olarak sömürülmekten, yapılan fahiş zamlar için bir açıklama beklerken karşımızda bir muhatap bulamamaktan bıktık. Bizler müşteri değil öğrenciyiz ve bugün, bu gerçeği kamuoyuna ve yetkililere hatırlatmak amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Ege Üniversitesi öğrencileri olarak bize yaşatılan bu mağduriyete geçit vermeyeceğiz. Zamların geri alınmasını, yönetmeliğe uygun bir orana düşürülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.