Yaşamını özgürlük mücadelesine adadı

img
AMED - Cezaevinde yakalandığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden Ali Ekber Oruç’u anlatan mücadele arkadaşı Mehmet Zengeralp, "En büyük hayali Kurdistan'ın özgürlüğüydü. Zorlu koşullarda mücadele verdi" dedi. 
 
Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesinde 1 Ocak 1993’te gözaltına alınarak tutuklanan Ali Ekber Oruç, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılandı. “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Oruç, sırasıyla Diyarbakır, Erzurom, Sincan ve Ümraniye cezaevlerinde kaldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan Oruç, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “Cezaevinde kalamaz” yönündeki raporuna rağmen uzun süre tahliye edilmedi. Tutsaklığının 21’inci yılında, 28 Eylül 2014’te yatalak halde tahliye edilen Oruç, o günden 22 Eylül tarihine kadar yatalak olarak yaşam mücadelesi verdi. 22 Eylül’de hayatını kaybeden Oruç, Xana Axpar (Çınar)İlçesi’ne bağlı Mezrik Mahallesi’nde son yolculuğuna uğurlandı.
 
Oruç’un çocukluk ve cezaevi arkadaşı Mehmet Zengeralp (56), Oruç’u anlattı. Oruç’la birlikte aynı dosyadan yargılanan ve müebbet hapis cezasına çaptırılan Zengeralp, 3 Nisan 2023’te tahliye oldu. Amed ve Erzirom'da bulunan cezaevlerinde 15 yıl Oruç ile birlikte kalan Zengeralp, sonrasında Wan, Mûş, Tekirdağ, Amed ve son olarak Bandırma cezaevine sevk edilerek, buradan tahliye edildi.  
 
‘HAYALİ KURDİSTAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜYDÜ’
 
Çocukluğundan bu yana Oruç’un fedakar, arkadaş canlısı olduğunu belirten Zengeralp, bu özelliklerin Kürt özgürlük mücadelesiyle birlikte daha da geliştiğini söyledi. Oruç’un mücadeleyi tanıdıktan sonra, “Demek ki bir kimliğimiz, kültürümüz, tarihimiz var. Biz yeni fark ediyoruz” dediğini aktaran Zengeralp, Oruç’un en büyük hayalinin Kurdistan’ın özgürlüğüydü. Oruç’un sisteme karşı mücadele ettiğini ve sürekli olarak Kurdistan’ın özgür olduğu dönemde nasıl güzelleştirilebileceği yönünde kafa yorduğunu belirten Zengeralp, Oruç’un sürekli Kürt dilini, kültürünü, tarihini araştırdığını söyledi. 
 
ARKADAŞLARINA ÖNCÜLÜK ETTİ
 
Mücadeleyle tanıştıktan sonra sürekli tartışmalar yürüttüklerini ve tartışmalarının “Özgürlük hareketi nedir?  Kürtlerin hakkı nedir? Biz niye özgürce ülkemizi kendimiz yönetmiyoruz?” soruları etrafında olduğunu dile getiren Zengeralp, Ali Ekber Oruç’un 1988’de aktif mücadeleye katılarak kendilerine öncülük ettiğini ifade etti. Zorlu koşullarda yürütüldüğünü anımsatan Zengeralp, “Bir yandan devlet operasyon yapıyordu. O çerçevede bölgede çok fazla karışıklık vardı ama mücadele de önemli bir seviyedeydi. Büyük bir çalışma vardı” diye belirtti.
 
İŞKENCEYE RAĞMEN GÜLMEK
 
Zengeralp, 1993 yılında çalışma için gittikleri Hezex (İdil) ilçesinde yanlarında bulunan 2 kişinin teslim olması sonrasında Oruç’la birlikte gözaltına alındıklarını ve askerin kendilerine işkence ettiğini söyledi. Hezex’ten sonra getirildikleri Cizîr’de 2 akşam tutulduklarını ve ardından gözleri bağlı halde Xana Axpar’a getirildiklerini belirten Zengeralp, araçta yol boyunca işkencenin devam ettiğini belirterek yaşadıklarını anlattı: “Xana Axpar’a vardığımızda bir yerde durup, ‘Yaptıklarınızı kabul etmezseniz sizi öldürürüz’ dediler. Yere koydular, gözümüz kapalıydı, silahları bize doğrulttular. Silahı bize doğrulttuklarında, Ali arkadaş, ‘Bunlar mahsus böyle yapıyorlar’ dedi. Bizi korkutmak için bir şeyler söylememiz için öyle yaptılar. Yine bir şey söylemedik. Akşama kadar yolda kaldık. Akşamdan sonra bizi Xana Axpar’da bir odaya bıraktılar. Elimizi, gözümüzü açtılar. Birini gördüm, gözleri karanlık, kan doluydu. ‘Heval sen beni tanımıyor musun?’ dedi. ‘Sen Ali heval misin?’ dedim, ‘Evet, Sende heval Mıheme misin’ dedi. Birbirimize baktıktan sonra ikimizde güldük. Bu gülüşümüz halimize değildi. İkimizde orada fark ettik ki; ona da işkence yapmışlar bir şey dememiş, bana da işkence ettiler bir şey demedim. Bu biraz sakinliğin, rahatlığın gülüşüydü. Diğer iki kişi karşımızdaydı. Baktık onlara bir şey olmamış, ‘Tamam doğru yoldayız’ dedik.”
 
Sonrasında diğer iki kişinin ifadesiyle köyleri çevresinde çok sayıda kişinin tutuklandığını belirten Zengeralp, “15 gün boyunca sadece bana ve Ali arkadaşa işkence ettiler. Gördüğümüz işkence, falaka, elektrik, su dökme, tekerleğe koyma… Köydekiler geldikten sonra bizi bıraktılar, onlara saldırdılar. Bizden sonra köye gelip, köylüleri işkenceden geçiriyorlar. Köyü boşaltıyorlar, yakıyorlar. Sonra bir şeyler oluyor köydekiler geri dönüyor” dedi.
 
ARKADAŞLARINA SİPER OLDU
 
İşkence altında geçen 30 günlük gözaltı sürecinin ardından tutuklandıklarını, 1993 yılının Mart ayında cezaevine gelen askerlerin “arama” adı altında saldırı düzenlediğini aktaran Zengeralp, “Bizi havalandırmaya çıkardılar. Yüzlerce asker oraya geldi. Sopalarla, kalaslarla saldırdılar. Ali arkadaşta yanımdaydı. 2 arkadaşı korumak için kendini onların üstüne attı. Saldırdıktan sonra ayağa kalktık, hepimizin başı kırılmıştı, yaralıydık. Ali fedakârlığını orada gösterdi. Tüm arkadaşlar onu o zaman tanıdı” dedi. Cezaevinde iyi, kötü birçok anı biriktirdiklerini olduğunu dile getiren Zengeralp, dışarıdaki kimi gündemlere müdahale edememenin kendilerini üzdüğünü ancak cezaevinde bir düzen oturttuklarını ifade etti.  
 
MÜCADELESİ CEZAEVİNDE DE SÜRDÜ
 
Amed’den Erzirom’a 1997 yılında sürgün edildiklerini anlatan Zengeralp, elleri ve ayakları bağlanmış bir şekilde cezaevine götürüldüklerini belirtti. Cezaevi önüne gittikleri zaman kendilerine “Düşmanın var mı?” sorusunu yöneltildiğini herkesin “Yok” karşılığına karşı Oruç’un, “Benim düşmanım bellidir, devlettir. Başka düşmanım olmaz ki” dediğini aktardı. Oruç’un cezaevinde de mücadelesini sürdürdüğüne dikkat çeken Zengeralp, şunları söyledi: “Bir amaç ve hedef için cezaevinde olduğunu biliyordu. O çerçevede düşünüyordu, derinleşiyordu. 15 günde bir ayda bir siyasal süreci değerlendiriyorduk. Alışmıştık, kimse hazırlık yapmıyordu. ‘Zaten Ali arkadaşın hazırlığı var’ diyorduk. Süreci takip ediyordu, değerlendiriyordu, tespitler çıkarıyordu. Konuştuğu zaman hem değerlendirme yapıyordu hem de bize de değerlendirme yapalım diye zemin sunuyordu. Hepimiz onu bekliyorduk. Bir gün komisyon bendim. O da biliyordu benim, nöbetçi arkadaşla nöbet değişikliği yapmış. Bende fazla hazırlık yapmamıştım. ‘Birkaç değerlendirme yaparım, Ali arkadaş üzerinde durur’ diye düşündüm. Oturdum, baktım bütün arkadaşlar tamam da Ali arkadaş yok. ‘Ali arkadaş nerede?’ diye sordum, nöbetçi olduğunu söylediler. Sonra Ali arkadaş kapıya geldi, ‘Sen alışmışsın değil mi bu şekilde, bir daha hazırlıksız olmazsın’ dedi. O günden sonra bize ders oldu. Kim komisyon olsa hazırlığını yapıp geliyordu.”
 
 AYAKTA TUTAN ARKADAŞLIK
 
Cezaevinde kendilerini ayakta tutan şeyin, idealleri, halka olan inançları olduğunu dile getiren Zengeralp, “Bizi ayakta tutan şey inancımızdı. Biz biliyorduk ki, haklıyız ve doğru bir yoldayız. Doğru yolda olduğunu bildiğin zaman önündeki zorluk ve zahmette senin için fazla sorun olmuyor. Elbette çok zorluk çıktı karşımıza. Cezaevi teorik bir alandır. Pratiği şahsiyettir, hayattır, arkadaşlarına olan yaklaşımındır. Halkın karşısındaki duruşundur. Onun farkındasın. Sana yapılan zorluklar seni sıkmıyor, geri adım atmana neden olmuyor. Bizim arkadaşlığımız hakikat, bağlılık arkadaşlığıydı. Ne kadar zorluk zahmet görsen de, daha çok arkadaşına bağlanıyorsun. Arkadaşın güçlüyse aslında sen güçlüsün. Bu arkadaşlık bizi ayakta tutuyordu” dedi.  
 
KÜRTLÜK, MERTLİK VE MÜCADELE SENTEZİ...
 
Oruç’un en öne çıkan özelliğinin mütevazılığı olduğunu dile getiren Zengeralp, “Herkes onu örnek gösterirdi. Kalpten bağlılığı, dürüstlüğü, fedakarlığı vardı. Hesabı yoktu. Kürtlüğü, mertliği ve bu mücadelenin mütevazılığını sentezlemişti kendinde. Herkes onu çok seviyordu. Onunla kalanlar her yerden geliyor şimdi. Bunu oluşturan Heval Ali’nin cezaevindeki duruşudur. Ondan çok şey öğrendik” diye konuştu.
 
Oruç’un 2005’ten sonra yavaş yavaş hastalıklarının açığa çıkmaya başladığını kaydeden Zengeralp, Oruç’un2-3 defa Erzirom’da hastaneye sevk edildiğini fakat orada da hastalıklarının anlaşılmadığını anlattı. Zengeralp, cezaevinin tutsağı hastaneye götürme yaklaşımının “kural yerine gelsin” anlayışı olduğunu tam teşekküllü bir hastaneye götürülmediklerini 2008 yılında hastalığının kendini daha fazla hissettirdiğini söyledi. Arkadaşlarının durumunu birçok kuruma aktardıklarını bunun üzerine Sincan’a sevk edildiğini ardından yine getirildiğini ve sonradan da İstanbul’a sevk edildiğini söyleyen Zengeralp, ATK’nin bunun üzerine “cezaevinde kalamaz” raporu verdiğini ancak tahliyesinin hemen gerçekleşmediğini söyledi. 
 
 ‘DİRENİŞİ BÜYÜTECEĞİZ’
 
“Bu devlet Kürtlere karşı nasıl bir tutum içerisinde herkes biliyor” diyen Zengeralp, birçok tutsağın ölümle burun buruna gelmeden bırakılmadığına dikkat çekti. Zengeralp, “Bu arkadaşlarımız cezaevinde ölüm sınırına gelmesini istemiyorsak, ölümle yüz yüze kalmalarını istemiyorsak mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı. Oruç’la 2008’de ayrıldıkları Erzirom cezaevinden tahliye olduğu 2023’e kadar sürekli, “Acaba görebilecek miyim?” hasretiyle yaşadığını dile getiren Zengralp, “Bırakıldığım zaman o hasretin biteceği heyecanı vardı ve arkadaşımı görecek olmanın coşkusu vardı içimde. Ali arkadaşı görmeye gittiğimde doğrusu yaşadığım hisleri tarif edemem. Karışık bir histi. Onu görmenin hasreti var ama halini, konuşamadığını görüyorsun… Sadece sana bakıyor ve gülüyor. Onun bu halini görünce tahammül edemiyorsun. Bu da yetmiyormuş gibi acının içerisinde kıvranıyor, hiçbir şey yapamıyorsun. Çaresiz kalıyorsun. O hisleri tanımlayamam. Gidişine alışmayacağım ama alışmış gibi yapacağım. 15 yıl beraber cezaevinde kaldık. Zorluk ve zahmet içindeyken hep bir aradaydık. Beraber işkenceye uğradık, zorluğa maruz kaldık. Onun şahadetine alışmak zor ama mücadelemiz sürüyor. Ali arkadaşın şahadeti bizim için daha çok bu mücadele bayrağını yükseltme nedeni.”
 
Zengeralp, Oruç’un defnedildiği gün mezarında dile getirdiği “Uğurlar olsun değerli ve güzel arkadaşım. Gözün arkada kalmasın. Milyonlar hayalini yerine getirecek” sözleriyle konuşmasını noktaladı. 
 
‘ERKEN BIRAKILSAYDI…’
 
Oruç’u eşi Cemile Oruç da eşi cezaevindeyken ve tahliye olduktan sonra yaşadıklarını anlattı. Hasta halde çıkan eşinin sürekli ambulansla hastaneye götürüldüğünü yemek yiyemediğini söyledi. Son olarak Amed’te 50 gün hastanede kaldıktan sonra yaşamını yitirdiğini dile getiren Oruç, erken tahliye edilmesi durumunda iyileşebilme ihtimalinin olduğunu ifade etti. 
 
‘ONA BORÇLUYUZ, İZİNDE OLACAĞIZ’
 
Oruç’un ağabeyi Mehmet Oruç, kardeşini, “Hem ailesine hem çevresine çok dürüst, iyi bir insandı. Elinden bir şey geliyorsa hemen en iyi şekilde yapardı” sözleriyle anlattı. Kardeşinin cezaevinde çok acı çektiğini dile getiren Oruç, “Çok üzüldük. Yani kardeşimdi ve elimizden hiç bir şey gelmiyordu. Cezaevinden çıktıktan sonra 10 yıl boyunca her yıl İstanbul’a gidiyorduk. Son yılda zaten durumu ağırlaştı. Enfeksiyon kapmıştı” dedi. Oruç, kardeşinin yaşamını yitirmesinden sonra çok sayıda arkadaşının ziyarete geldiğini belirterek, “Çok üzgündüler. ‘Onun kadar dürüst, kalbi bu kadar temiz bir insan görmedik’ diyorlardı. Arkadaşları, çevre köylerden, ismini duyan herkes gelmişti. Başımız onunla dik. O başımızı dikleştirdi. Biz ona borçluyuz ve izinde olacağız” dedi.
 
MA / Rukiye Adıgüzel

Diğer başlıklar

12:12 İŞKUR'da 'torpil' iddiası
12:01 DBP Kadın Meclisi Sözcüsü açıklama yapıyor | CANLI
11:49 Ensarioğlu’nun 'dolandırıcı' damadı 1 günde tahliye edildi
11:48 Nesli tükenme tehlikesi olan çizgili sırtlana özel ilgi!
11:04 12 il için sarı kodlu uyarı
11:00 DEM Parti Kadın Meclisi'nden savaş karşıtı deklarasyon
10:59 İsrail saldırısında 3 FHKC yöneticisi yaşamını yitirdi
10:41 Wan havaalanında yangın
10:16 Qers’te bir kadın katledildi
10:08 BUDO seferi iptal edildi
10:00 Zeynep Celaliyan’ın cezaevi görüşleri yasaklandı
09:41 Wan'da 2 öğrenci günlerdir kayıp
09:11 Xwebûn 'Kıyameti koparın' manşetiyle çıktı
09:10 Tüketime karşı dayanışmayı güçlendiren pazar
09:09 Yaşamını özgürlük mücadelesine adadı
09:08 Abdullah Öcalan'ın komploya karşı duruşu
09:06 Suriye'ye saldırı sonrası yabancı tutuklu sayısında yüzde 338 artış
09:00 30 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
08:41 KNK: Sandığa gidin, çıkarlarınızı koruyanlara oy verin
29/09/2024
22:40 Lübnan’da saldırıların bilançosu ağırlaşıyor
21:44 İsrail Yemen'i savaş uçaklarıyla bombaladı
21:30 Nagihan Akarsel anıldı: Kadınların mücadelesine ışık tuttu
21:10 Amedspor maçı galibiyetle tamamladı
20:59 Binler konserde bir araya geldi: Kültürümüze sahip çıkacağız
20:36 Bafil Talabani: Kirli ve yozlaşmış iktidarı yıkacağız
20:16 Sûrfest Ermeni ve Kürt ezgileriyle başladı
19:50 Kuzey ve Doğu Suriye’de 9 Ekim protestoları
19:24 Wan Barosu’ndan kayıp öğrenci için açıklama
19:04 Hamburg’da ‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük Maratonu’
18:52 Apê Musa İzmir'de anıldı
18:18 Hatimoğulları: Adaletsiz düzeni kaldırıncaya kadar mücadelemiz sürecek
18:05 İstanbul’da halk buluşması: Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacağız
18:00 Hayvan hakkı savunucuları yasaya karşı tutum belgesi açıkladı
17:43 Semsûr’da bir kadın katledildi
17:07 DEM Parti Avrupa Konseyi’nde temaslarda bulunacak
16:52 MED-DER’e dayanışma ziyareti
16:48 TJA’dan özel savaş politikalarına tepki
16:41 Lübnan tarihinin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya
16:00 Kayıp Kabaiş’in ailesinden yurt görevlileri hakkında suç duyurusu
15:59 Parti binasına saldıran 2 kişi gözaltına alındı, 1’i aranıyor
15:47 Beştaş: 13 Ekim’de tecride karşı ses yükselteceğiz
15:09 ABD'den Suriye'ye iki hava saldırısı
14:42 Agirî-Gîyadîn yol ayrımında kaza: 1 ölü
14:28 Hatimoğulları Şahintepe’de: Konut hakkını sermayeye devretmek istiyorlar
14:06 'Özgürlüğe ses ver' eylemi: Demokrasi isteyenler için ayna İmralı’dır
13:53 İsrail ordusu: Hizbullah yetkilisi Nebil Kavuk'u öldürdük
13:26 Çocuğa yönelik tecavüz soruşturmasına gizlilik ve yayın yasağı
13:25 Yurt kaybolan öğrencinin ailesini 2'nci gün bilgilendirdi
12:56 Amed’de 6’ncı ‘Takas Pazarı’ kuruldu
12:52 Eskar’da yasak sonrası askeri operasyon: Ormanlık alan bombalanıyor
12:15 Demokratik Özerk Yönetim Lübnan’dan yaşanan göç için kriz masası kurdu
12:07 İdam cezasını protesto eden tutsağa görüş yasağı
11:53 22 bin 215 Lübnanlı Suriye’ye geçti
11:24 Pasûr’da bir mahalle ve üç mezranın olduğu bölge yasaklandı
11:16 Bakırhan’dan ekokırımcı iktidara karşı örgütlenme çağrısı
11:14 New York Times İsrail’in Hizbullah’a karşı kurduğu istihbarat ağını yazdı
10:35 Cemaat yurdundaki taciz ve tecavüz davasında dosyalar birleştirildi
09:46 ABD’de Helene Kasırgası: 63 kişi yaşamını yitirdi
09:34 Licêliler maden istemiyor: Toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz
09:10 Peköz: Ortadoğu'daki gerilim ABD'nin politikalarıyla uyumlu görünmüyor
09:06 Besiciler satsa da beslese de zararda
09:05 Adana'da bir 'irade gaspı' davası daha
09:04 Çözüm çabalarına komployla yanıt
09:01 29 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
08:59 Nagihan Akersel için çağrı: Cinayetin azmettiricileri yargılansın
08:57 Jin dergi ‘Organize suç ortaklığı: Erkek-yargı-devlet’ başlığıyla çıktı
08:44 Marmara ve Kuzey Ege için yağış uyarısı
28/09/2024
23:59 Dîlok'ta kaza: 1'i ağır 10 yaralı
23:08 DEM Parti’nin Sultangazi ilçe binasına saldırı protesto edildi
22:54 Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Kabaiş’ten haber alınamıyor
22:22 Qamişlo’da bir araca SİHA saldırısı
22:01 İsviçre’de göçmen karşıtı yasa protesto edildi
21:42 Kayıp yurttaş sınırda öldürülmüş halde bulundu
21:37 Aslan: Devletçi çözüm modeline karşı halkı temel alan demokratik yolu öneriyoruz
21:13 Tuncel: Halkla ittifak kurulmalı
20:56 ‘Halkların özgürlüğü Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüyle mümkündür’
19:43 İran, Nasrallah için 5 gün yas ilan etti
19:36 Yemen’den İsrail’e füze atıldı
19:28 TJA: 13 Ekim’de tecride karşı coşkumuzla alanda olalım
19:17 Hatimoğulları: Sistem karşıtı güçlenebileceğimiz bir dönemdeyiz
19:06 İstanbul’da ‘Özgürlük Mitingi’ne katılım çağrısı
18:36 DEM Partili Demir’in tutuklanması protesto edildi
18:19 İran sınırında haber takibi yapan gazetecilerin ekipmanlarına el konuldu
17:25 İstanbul’da kadın şöleni: İsyanımızla var olacağız
16:53 Ceylan Önkol katledilişinin 15’inci yılında mezarı başında anıldı
16:04 Licê'de maden protestosu: Geçit vermeyeceğiz
15:34 Erdoğan'dan erken seçim açıklaması
14:43 Hizbullah, Nasrallah'ın öldürüldüğünü doğruladı
14:40 Roboski Katliamı 153'üncü ayında: Unutturmayacağız
14:37 Hasta tutsaklar Oduncu ve Özbek için 'acil tahliye' çağrısı
14:08 YNK şubesine saldırı
13:59 Tutsaklarla görüşen Aydeniz: Tarafsız sağlık raporları verilmeli
13:42 Kayıp yakınları: Geçmişle yüzleşme sağlanmalı
13:41 Cizîr'de 'üreten kadın' fuarı
13:05 Cumartesi Anneleri katledilen Baskın için 'adalet' istedi
12:58 Sultangazi'de DEM Parti binasına silahlı saldırı
12:14 Fernas Madencilik işçilerine sanatçılardan destek
11:11 İsrail'den 'Nasrallah'ı öldürdük' iddiası
10:45 KASED'den 'Kadın Surfest Festivali'
10:05 İzmir'de şüpheli kadın ölümü
09:25 Serbest bırakılan MED-DER çalışanları: Dil mücadelemiz sürecek
09:16 Evden sedyeyle çıkarılan Yıldız'a 'cezaevinde kalabilir' raporu
09:12 Dr. Berwarî: Kürt kazanımlarını 'yok etme' planı devrede
09:11 Psikolog Tekinalp: Narin'i öldüren bir kişi değil, anlayış
09:11 Kürt sanatçı ve yazarların resimleri duvarlara nakşedildi
09:08 Parayı veren keçi katledebilecek: Ekosistemi yok eder
09:07 'Özgürlük' mitingi çağrısı: Çözümün adresi İmralı'dır
09:06 Polis şiddeti yerine eylemciye dava
09:05 9 Ekim'e giden süreç
09:03 Çiçek: İttifakın hedefi faşist iktidarı yıkmak ve geleceği kurtarmak olmalı
09:00 28 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
08:06 Cem Garipoğlu'nun mezarı 3 Ekim'de açılacak
07:50 Ormanların turizm amaçlı kullanılmasının önü açıldı
27/09/2024
23:47 Mersin'de iş cinayeti
23:40 ABD'de Helene Kasırgası: 30 ölü
22:24 Kürtçe'ye baskılar şarkılarla protesto edildi
22:14 Kız çocuğuna istismar suçundan 16 gözaltı
21:25 İzmir'de 3 kişi tutuklandı
21:03 Rıfat Ronî’nin tutuklanmasına tepki: Çalışmalarını sürdüreceğiz
20:33 MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî tutuklandı
20:18 İsrail: Hizbullah'ın komuta merkezini vurduk
20:05 MED-DER'de ‘Jin û ziman’ atölyesi
18:46 Uçar: İmralı’da sadece tecrit değil büyük bir direniş de var
18:28 İstanbul'da 1 kişi tutuklandı
18:18 Dil kurumlarına operasyon: 2 kişiye tutuklama talebi
18:11 Bazîd'te ölü bulunan çobanın ateşli silahla vurulduğu belirlendi
17:28 Havası en kirli il hangisi?
17:15 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde mobbing
17:06 İnsan kaçakçılığı yapan askerlerin duruşması görüldü
16:53 Dil kurumlarına yönelik operasyonda 7 kişi serbest bırakıldı
15:59 'Güvenliğini' sağlamak için görevlendirilen polisin tacizine uğradı
15:45 Kadın katliamı protestosu davasında beraat kararı
15:36 'Serhat Bölgesi’ndeki cezaevlerinde tecrit en üst seviyede'
14:57 Hasret Tutal davası karar için ertelendi
14:54 Öğretmenden çocuğa taciz iddiası
14:45 Karadeniz ormanlarına taş ocakları açılıyor
14:42 Darp ve taciz edilen kadından destek çağrısı
14:31 Wan'da Kürtçeye yönelik saldırılar protesto edildi
14:13 GABB'da kayyımların taşınmaz devri kararını iptal etti
14:03 Alpargün Apartmanı davasında ağır cezalar
14:00 İhlal mektubuna 'olumsuz gündem oluşturuyor' gerekçesiyle el konuldu
13:25 Belediye güvenliğinden öğretmenlere darp, gazeteciye ölüm tehdidi
13:22 Gediz Nehri'nden numune alındı
13:17 Amed’de uluslararası 'tarih' sempozyumu: Kültürel değerler korunmalı
12:46 Barolardan Kürtçe eğitmenlerin gözaltına alınmasına tepki: Hukuksuzdur
12:45 Eğitim Sen mülakat usulsüzlüklerini paylaştı
12:09 Belediyeye verilmeyen asfalt malzemesi çöpe döküldü!
12:09 Ailelerden İmralı için yeni başvuru
12:08 Madencilerin Ankara yürüyüşü sürüyor
12:06 Safitürk davasında 'yeniden yargılama' talebine ret