AMED – Kürt Dili Çalışma Ağı forumuna katılan kurum temsilcileri, dil çalışmaları ve baskılara karşı kurumların daha fazla bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.
Kürt Dili Çalışma Ağı, 26 Aralık'ta Amed'de forum düzenledi. Forumda, dil alanında yaşanan eksiklikler ve baskılar tartışıldı. Dil alanında çalışma yürüten birçok kurum ve isim de foruma katıldı.
Foruma katılan isimlerden biri olan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği üyesi Ramazan Holat, Kürt sorununun çözümüne dair tartışmalara paralel olarak dil üzerindeki baskıların azalıp arttığına işaret etti. Holat, siyasette yumuşama olduğunda Kürtçeye bakışta yumuşa olduğunu ancak tersi süreçlerde baskının arttığını ifade etti. Holat, son olarak yaya yollarına yazılan “Peşî Pêya (Önce Yaya)" yazılamalarının silindiğini hatırlatarak, “Bu da devletin Kürt diline yaklaşımını gösteriyor" dedi.
Kürtçeye dönük saldırılara karşı dilin sahiplenilmesi gerektiğini vurgulayan Holat, "Kürt diline sahip çıkmak insanlığa sahip çıkmaktır. Çünkü dil her yerde, her ulusta toplumun temelidir. Bir toplumdan dilini alırsan elinde birşey kalmaz. Yaşadığımız coğrafyada Kürtçe yasaklanırsa, bize ne kalır? Kürt'ün tanımı kalmaz. Bundan dolayı Kürtçeye toplumsal sahiplenme gerekiyor" dedi.
Holat, çocukların her geçen gün anadillerinden daha fazla uzaklaştığını söyledi. Holat, "Televizyon ve diğer basın yayın organları evlerde çocukların eline geçmiş. Çocuklar, 1 yaşında sanal medya uygulamalarına giriyorlar ve o dili öğreniyorlar. Bunlar olunca kendi anadillerini unutuyorlar" dedi. Holat, bu noktada ailelere büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi.
'BİRLİK OLURSAK GÜÇ OLURUZ'
Kürt dili üzerinde çalışmalar yürüten Ronayî Önen, dile karşı sistemli saldırıların olduğunu kaydetti. Ronayî Önen, saldırılara karşı örgütlü bir yanıt verilmesi gerektiğini, bunun da dilin sahiplenilmesiyle mümkün olduğunu dile getirdi. Ronayi Önen, "Bireysel, grupsal, toplumsal ve ulusal bir şekilde dilimize sahip çıkarsak, bu saldırılara karşı büyük cevap olur. Dil aktivizmini, dil bilincini halkın içinde artırırsak da dilimizi savunabiliriz" dedi. Ronayî Önen, dil üzerinden çalışma yürüten kurumların önümüzdeki süreçte de bir araya gelmesi gerektiğine vurgu yaptı.
'DAHA FAZLA BİR ARAYA GELMELİYİZ'
Konser ve kitap yasaklarını hatırlatan İstanbul Kürt Araştırmalar Derneği Eşbaşkanı Remziye Alparslan ise, her bir dil kurumunun bu yasaklara karşı mücadele vermesi gerektiğini söyledi. Kürtçe üzerine çalışmaların sürekli devam ettiğini ve bundan geri adım atmayacaklarını ifade eden Remziye Alparslan, "Bu çalışmalar her yere yayılmalı. Bu yayılma olunca daha güçleniyoruz. Diğer dil çalışanlarıyla da bir araya gelinir, ortak yerler kurulursa sözümüzü daha güçlü söyleyebiliriz. Bizim karşımızdaki güç büyük ve toplumu boğmak istiyor. Bu dönemde daha fazla bir araya gelip, araştırmalar yaparak daha güçlü ses çıkarabiliriz" diye konuştu.
MA / Müjdat Can