DÎLOK - Düşük ücrete karşı Başpınar Organize Sanayi'de iş bırakan işçiler, talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini belirterek, “Kölelik sistemini kabul etmiyoruz” dedi.
Dîlok’un Başpınar Organize Sanayi'de bulunan Şireci, Canan, Yalçın Kardeşler Dokuma, Çelikaslan, Boyar Kimya ve Has Çuval Sentetik tekstil fabrikalarında ücret düşüklüğüne karşı iş bırakan yaklaşık 2 bin işçinin başlattığı iş bırakma grevi 11’inci gününde sürüyor. Yüzde 30 zam dayatmasına karşı iş bırakan işçiler, yüzde 50 zam talebinde bulunurken, valilik tarafından kentte 15 gün eylem etkinlik yasağı kararı alındı. İş bırakan işçiler taleplerini ve yasaklama kararını değerlendirdi.
Yalçın Kardeşler Dokuma Fabrikası’nda bir yıldır çalışan Mehmet Akif Demir (24), verilen ücretlerin piyasadaki ücretlerin altında olduğunu belirterek “Yüzde 50 zam istiyoruz. Bu nedenle emekçiler günlerdir ayakta. Bütün işçiler birlik olmuş durumda. Bir arada durarak bu haksızlığa karşı mücadele edeceğiz. Kölelik sistemini kabul etmiyoruz. Kendileri bu maaş ile bir ay çalışsınlar. 30 bin maaş ile hiçbir şey alınmaz” dedi.
‘MAAŞ EV KİRASINA YETMİYOR’
Has Çuval Sentetik Tekstil’de 9 aydır çalışan Ekrem Demir, “Kölelik sisteminden kurtulmak istiyoruz. Patronlar bir restoranda gidip bir akşam yemeğine 40 bin TL veriyor ama bize 10 bin lirayı fazla görüyorlar. Patron 1 TL bile vermem diyor. Sen kimsin? Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Sizin milyonlarınızı istemiyoruz. Allah’tan korksalardı böyle yapmazlardı. Devlet bu patronların yaptığı haksızlıklara göz yumarak zengini zengin, fakiri ise daha fakir yapıyor. Buna bir son verilmeli. Aldığımız maaş ev kirasına yetmiyor” diye belirtti.
‘VALİ PATRON İŞBİRLİĞİ’
AKP Dîlok Milletvekili İrfan Çelikaslan'ın sahibi olduğu Çelikaslan Tekstil fabrikasında 15 aydır çalışan Muhammed Günür, “Tek talebimiz hakkaniyetli bir ücretle çalışmak. 25 bin TL maaş reva görülüyor. Diğer fabrikalarda en düşük ücret 30 bin. Pazar günleri mesai yaparsak ancak 30 bin alabiliyoruz. Ama pazar günleri dinlenmek ve ailemiz ile zaman geçirmek istiyoruz. Bayram ikramiyesi olarak dalga geçer gibi 2-3 bin TL veriliyor. Diğer fabrikalarda ise bu 10 bin TL. Hastamız, nişan-düğün gibi durumumuz olsa bile haftalık izin verilmiyor. Patronumuz milletvekili olduğu için valilik ile iş birliği içinde. 15 günlük yasaklama kararı da bunun için alındı. Hakkımız için eylem yapmamızı da engelliyorlar. Bütün yasaklara karşı hakkımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
‘HERKES İŞÇİLERE DESTEK VERMELİ’
İşçilerin eylemine destek veren Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN) Genel Sekreteri Mikail Kılıçalp, valiliğin aldığı yasaklama kararına tepki göstererek “İşçiler sefalet ücretini kabul etmiyor. Bunun için 11 gündür direnişteler. Bizde işçileri destekliyoruz. Üyelerimizin yanındayız. Genel başkanımız bu dayanışmadan kaynaklı dün gözaltına alındı. Dün Demokrasi Meydanı’nda sıkı yönetim ilan edildi ve işçilerin bir açıklama yapmasına izin vermediler. Valiliğin aldığı yasaklama kararı hukuksuz bir karardır. Sonuna kadar işçilerin yanında olacağız. Bütün işçiler bu direnişe destek vermeli” dedi.
SEVDA KARACA: İŞÇİLER BOYUN EĞMEYECEK
İşçilere ilk günden bu yana destek veren Emek Partisi (EMEP) Milletvekili Sevda Karaca, “İşçiler sefalet ücretini kabul etmiyor. Bu direniş patronların işten atma ve aileleri üzerinden tehdit etme altında sürüyor. İşçiler boyun eğmediği için devreye vali girdi. Valiliğin yasaklama kararı ‘sen boyun eğmiyorsan devlet eliyle boyun eğdiririm’ anlamına geliyor. İşçiler bunu da kabul etmiyor. Yasaklama kararı hukuksuzdur. Bunun için işçilerin bu karara karşı direnme hakkı vardır. Valilik işçilerin görüşme talebini ret ederken patronlar ile görüşüyor. Patronları dinleyen valilik işçilerin talebini de dinlemeli. Her yerden işçiler yasak kararına karşı ses çıkardı. Bu da onlara dert olsun. İşçiler haklarını alana kadar mücadele etmeye devam edecek. Emeğin yanında duran herkes işçiler ile yan yana olmalıdır. İşçiler kazanana kadar onlarla dayanışma içinde olacağız” şeklinde konuştu.
MA / Emrullah Acar