Sebahat Tuncel: Sembolik adım atıldı, hukuki ve demokratik alan açılmalı

img
ANKARA - Yeni dönemin stratejisinin "demokratik siyaset" olduğunu belirten TJA’lı Sebahat Tuncel, "Yeni dönemin temel güvencesi hukuk. Sayın Öcalan o yüzden ısrarla sürecin hukuki güvenceye kavuşturulmasını istiyor" dedi. 
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın ardından başlayan süreç önemli gelişmelerle ilerliyor. 5-7- Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği 12. kongresinde “çalışmaları sonlandırma” kararı alan PKK,  Abdullah Öcalan’ın 9 Temmuz’daki çağrısı üzerine Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde bulunan Şikefta Casenê'de silahları imha töreni düzenledi. 15 kadın ile 15 erkekten oluşan "Barış ve Demokratik Toplum Grubu", "Bundan sonra özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelemizi, demokratik siyaset ve hukuk yöntemiyle yürütmek amacıyla ve demokratik entegrasyon yasalarının çıkarılması temelinde silahlarımızı özgür irademizle imha ediyoruz" açıklamasıyla süreçte yeni evreye geçildiğini duyururken, gözler muhataplardan devlet ve iktidar kanadına çevrildi. 
 
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyesi Sebahat Tuncel, süreçte gelinen aşamayla ilgili ajansımızın sorularını yanıtladı.   
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 26 yıl sonra ilk defa videolu bir çağrısı yayınlandı. Öncelikle videonun paylaşılması ve Öcalan’ın seslenmesi süreçte gelinen nokta bakımından nereye işaret ediyor?
 
Sayın Abdullah Öcalan, kendi sesi ve görüntüsüyle dünya kamuoyuna seslendi. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü konusunda yeni bir aşamaya geçildiğini ifade etti. Bu video, bu açıdan önemli.  Kürt halkı ve dostlarının Sayın Öcalan’dan sürece dair mesajlarını dinliyor olması oldukça kıymetli.  Ancak yeni bir sürece başlanması açısından bu video ayrıca önemlidir. Hatırlarsanız 2013-2015 süreci yürütüldü. Öncesinde Oslo süreci vardı. Fakat bu süreçler hep bir diyalog sürecinde kaldı. Müzakereye bir türlü geçilemedi. 
 
Bu açıdan gelinen aşamayı, müzakereye geçiş aşaması açısından önemli görmek gerekiyor. Tabii bu, tek taraflı bir süreç olarak düşünülemez. Devletin ve iktidarın bu çağrıya vereceği cevap önemli. Bu çağrı geniş bir toplumsal kesimedir.  Yani kim barış ve özgürlükten yana ise bu çağrının muhatabı oluyor. O açıdan kritik, önemli ve tarihi bir çağrı.
 
 
Sayın Öcalan’ın kendi özgürlüğünü toplumun özgürlüğünde görmesine karşılık, bu toplum da kendi özgürlüğünü Sayın Öcalan’ın özgürlüğünde görüyor. Bu ilişki böyleyse o zaman Sayın Öcalan’ın özgür koşullarda olmasını sağlamak hepimizin görevidir.
 
Abdullah Öcalan çağrısında “özgürlüğü” bireysel değil toplumsal bir mesele olarak tanımladı. Öcalan'ın bu yaklaşımı günümüz toplumsal mücadelelerine nasıl bir yol gösteriyor?
 
Sayın Öcalan, PKK’nin kongresine sunduğu perspektifte de kolektif önderlikten, kolektif liderlikten bahsediyor. Dikkat ederseniz, çağrıya da komünalistleri selamlayarak başlıyor. Bu yeni dil aslında hiyerarşik yaklaşımdan ziyade demokratik, yatay ilişkili, eşitlikçi bir sistem. Sayın Öcalan, toplumun özgürlüğüyle kendi özgürlüğünü eşitlemiş durumda. Eğer gerçekten bir özgürlük olacaksa bu kişisel değil, toplumsal bir özgürlüktür. Kürt halkı özgür olursa, zaten kendisinin de özgür olacağını ifade ediyor. Kaldı ki Sayın Öcalan, yaklaşık 27 yıldır mutlak tecrit ve işkence koşullarında halkın özgürlüğü için mücadele etti. Burada önemli olan konu şu; Sayın Öcalan’ın kendi özgürlüğünü toplumun özgürlüğünde görmesine karşılık, bu toplum da kendi özgürlüğünü Sayın Öcalan’ın özgürlüğünde görüyor. Yani karşılıklı bir ilişki. Dikkat edin yıllardır Kürt halkı, Kürt kadınları ve gençleri Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü talep ediyor. Bu ilişki böyleyse o zaman Sayın Öcalan’ın özgür koşullarda olmasını sağlamak hepimizin görevidir. Herkes burada bir sorumluluk hissetmeli ve bunun için mücadele etmelidir. 
 
Abdullah Öcalan’ın “Demokratik Toplum Manifestosu”nun, 50 yıllık "Kürdistan Devriminin Yolu" manifestosunun yerini aldığına dair görüşünü nasıl yorumluyorsunuz? 
 
‘Kürdistan Devriminin Yolu’nda, silahlı mücadele ile Kürt halkının özgürlük sorunlarının çözüleceği, bağımsız birleşik Kürdistan teziyle bir mücadeleye başlama ve bunu gereklerini yerine getirme, siyaseti buna göre şekillendirme yaklaşımı vardı. Bu, aslında Sayın Öcalan’ın ikinci manifestosudur. ‘Kürdistan Devriminin Yolu’nu şimdi silahlı mücadele ile değil demokratik siyasetle yürütme olarak yapıyor. O açıdan bu bir son değil, yeni bir başlangıçtır. Yeni dönemin stratejisi, demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma yani ‘demokratik toplum paradigması’ diye tarif ettiğimiz paradigma devam ediyor. Bunun stratejisi demokratik siyasettir. Eskiden silahlı mücadeleydi, şimdi onun yerini demokratik siyaset alıyor ve ‘hukuki güvenceyle bu süreç başarıya ulaşabilir’ diyor. Bu da bir mücadele sürecidir. Dikkat ederseniz ‘yol bitmiş’ demiyor. Aslında devrimde yeni bir yola çıktığımızı ve bu yolda büyük bir emek, mücadele olduğunu gösteriyor.
 
 
Abdullah Öcalan’ın çağrısında silahların gönüllü bırakılması ve Meclis'te kapsamlı bir komisyon kurulması vurgusu da vardı. Bu adımların uygulanabilirliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Tabii ki Kürt sorununun çözümü konusunda bir irade beyanı var. Hem Kürt siyasi hareketi hem de Sayın Öcalan bu iradeyi gösterdi. PKK kongre yaptı, kendisini feshetti ve bu sürece katılımı gösterdi.  Devlet tarafından da bu sorunun çözümü konusunda bir irade olduğu ortaya çıkıyor. Ama bu yetmez. Bunun için yapılması gerekenler var. Biraz önce söylediğim gibi eğer gerçekten PKK silah bırakıp, demokratik siyasete katılacaksa, demokratik siyasetin koşullarının olması gerekir. Bunun için de parlamentonun görev alması gerekiyor. İlk günden itibaren Sayın Öcalan buna dikkat çekti. Siyasi partilere gönderdiği mesajla da, DEM Parti'ye gönderdiği mesajla da bu işin parlamentoda çözülmesi, gerekli kanunların çıkartılması konusunda yaklaşımı oldu. Bu açıdan önümüzdeki dönemde kurulacak komisyon önemli. Ama bu komisyonun gerçekten işlerliğinin olması gerekiyor. Yani PKK sonrası sürecin, PKK’ye katılan herkesin gelip demokratik siyasete katılması yetmez. Türkiye'de terörle mücadele konseptinin değişmesi, Terörle Mücadele Kanunu’nun kalkması, demokratikleşme adımlarının atılması konusunda bir dizi yasal düzenleme yapılması gerekir.
 
 
Parlamentodaki bütün gruplara büyük görev düşüyor. Mesele sadece DEM Parti ve iktidar partisi değil. Bütün siyasi partilerin sürece katılması, kolektif bir iradeyle yasaların çıkması önemlidir. 
 
Abdullah Öcalan, DEM Parti ve diğer siyasi partilerin sürecin başarısı için önemli rol oynayabileceğini belirtti. Meclis çatısı altında nasıl bir iş birliği bekliyorsunuz? DEM Parti’nin bu süreçteki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz? 
 
Türkiye'de 100 yıllık sorun çözülecek. Belki Ortadoğu'da 200 yıllık bir sorun. Hep savaş ve çatışma zemininde bırakılmış bir Kürt sorunundan bahsediyoruz. Kürtlerin dil ve kimliğinin yasaklandığı bir sorundan bahsediyoruz. Bu gerçekten önemli bir konu. Dolayısıyla bu süreç,  devletin inkar, imha ve asimilasyon politikasından vazgeçtiğinin ve yeni bir yola girdiğini göstermesi açısından da önemli ve kıymetli. Parlamentodaki bütün gruplara büyük görev düşüyor. Tabii burada başka sorun alanları var. Bir yandan demokratikleşme ve özgürlük yasalarının çıkartılması, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünün Türkiye'nin demokratikleşmesiyle birlikte olması gerektiğini ifade ediyoruz. Diğer yandan iktidarın CHP'ye yönelik operasyonları var, toplumsal muhalefete yönelik baskısı devam ediyor. Bu, bir çelişkiye neden oluyor ve toplumda sürece olan güveni azaltıyor. O açıdan da iktidarın, muhalefeti baskılama, muhalefete yönelik baskı, gözaltı, tutuklama, kayyum rejiminden vazgeçmesi gerekir. Bu sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından bu bir engel. Çünkü mesele sadece DEM Parti ve iktidar partisi değil. Bütün siyasi partilerin bu sürece katılması ve kolektif bir iradeyle yasaların çıkması önemlidir. Sayın Özgür Özel'in bu sürece dair olumlu yaklaşımı önemli. Ama bunun parlamentoda bir yasal konsensusa dönüşmesi konusunda gerçekten CHP’ye yönelik politikanın da değişmesine ihtiyaç var.
 
Abdullah Öcalan'ın ifade ettiği silah bırakma mekanizmasının kurulması ve detaylarının belirlenmesi sürecine dair öngörüleriniz neler? Bu mekanizma nasıl işleyebilir ve kamuoyunda güven oluşturmak için neler yapılmalı?
 
Şimdi sembolik bir adım atıldı. Bunun devamının gelebilmesi için biraz önce konuştuğumuz hukuki yasaların çıkartılması, demokratik siyaset alanının açılması gerekiyor. Gerilla, silah bıraktıktan sonra ne olacak? Türkiye'ye gelip cezaevine mi girecek? Devlet Bahçeli'nin, Sayın Öcalan’a yönelik ‘Gelip DEM Parti grubunda konuşsun’ çağrısı o açıdan önemlidir. O zaman gerilla da gelip siyasete katılacak mı? Siyasi partiye üye olacak mı? Bir derneğe üye olabilecek mi? Bir kurumda çalışabilecek mi? Bunun koşulları var mı? Bunlar problemli. Dolayısıyla bu işin değişmesi gerekir. Eğer gerekli hukuki zemin oluşursa demokratik bir entegrasyon sürecinin gelişmesi olası olur. O açıdan o mekanizma nasıl kurulur, nasıl işler, tabii tarafların bileceği bir şey ama siyaset açısından düşündüğümüzde yapılması gereken demokratik siyaset alanının açılması, hukuki zeminin gelişmesidir. Çünkü yeni dönemin temel güvencesi hukuk. Sayın Öcalan o yüzden ısrarla 'hukuki ve siyasi alan' diye ifade ediyor. Yani sürecin hukuki güvenceye kavuşturulmasını istiyor. Kürt halkının gerçekten varlığını koruması, kendisini örgütlemesi, dil, kimlik, kültür haklarını örgütlemesi…
 
 Abdullah Öcalan’ın çağrısı ve kongreye sunulan yedi başlıklı perspektif doğrultusunda kapitalist moderniteye alternatif olarak sunduğu sistemsel çözüm nedir? 
 
Demokratik ve komünal bir yaşamın kapitalist moderniteye karşı sunduğu çözüm önerisi de önemli. Manifesto belki herkese ulaştığında daha yoğun tartışabileceğiz ama kongreye sunulan yedi başlıklı perspektifi bile okuduğumuzda muazzam bir sistem öngörüsüyle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Kapitalist moderniteye karşı demokratik modernitenin nasıl inşa edileceğini, demokratik sosyalizmin insanlığın sorunlarına çözüm bulacağı ve bunun komünler aracılığıyla örgütlenmesi gerektiği, kadın özgürlük mücadelesi… Bütün bunları tartıştığımızda Sayın Öcalan’ın çağrısı sadece silahların susması ve çatışmanın sonlandırılması değil yeni bir yaşamın kurulması, yeni bir yaşamın inşası, kapitalist moderniteye karşı demokratik mücadelenin geliştirilmesi açısından da umut veriyor. 
 
 
Sürecin ilerleyebilmesi konusunda devlete düşen görevler var, topluma düşen görevler var. Gerçekten bütün Türkiye halklarının, Ortadoğu halklarının hepimizin barışa ihtiyacı var. Sadece Kürtlerin değil.
 
Savaş ve çatışma ortamı ortadan kalktığında belki bütün bunları tartışacağız. Fikirsel tartışmalar yapacağız. O manifestonun ortaya çıkardığı yeni yaşam ilkelerini birlikte değerlendireceğiz. Bu açıdan bakıldığında, bu süreç de oldukça önemli. Sadece savaş ve çatışma sonlanmayacak kapitalist moderniteye karşı nasıl bir mücadele, nasıl bir yol ve yöntem geliştireceğiz bunu tartışacağız. ‘Demokratik sosyalizmi nasıl inşa edeceğiz?’,  ‘Demokratik sosyalizm, Kürt halkının özgürlük sorununu, Türkiye’nin yoksul emekçilerinin özgürlük sorununu nasıl çözecek?’,  ‘Türkiye’deki halkların, inançların, kimliklerin özgürlük sorunlarına nasıl yanıt verecek?’, ‘Bunları hangi yöntemle ve hangi örgütsel yapıyla karşılayacağız?’  Tüm bunları önümüzdeki dönemde çok daha yoğun bir şekilde konuşacağız. Şu anda Türkiye silahların bırakılması meselesine odaklanmış görünüyor. Ancak önümüzdeki dönemde belki de 'Nasıl yaşayacağız?' sorusuna cevap bulacağız. ‘Nasıl örgütleneceğiz?’, ‘Özgürlüğümüzü nasıl güvence altına alacağız?’,  ‘Bugüne kadar kullandığımız araç, yol ve yöntemler yeterli mi?’,  ‘Ondan mı devam edeceğiz, yoksa yeni araç, yol ve yöntemler mi bulacağız?’ Bütün bunlar önümüzdeki dönemde çok yoğun tartışılacak.
 
Abdullah Öcalan’ın yaptığı bu çağrının sadece Kürt halkı için değil tüm Türkiye halkları ve bölge açısından da barış ve demokrasi sürecini başlatacağı düşünüldüğünde; karşılık bulması durumunda toplumsal kesimlere ne tür kazanımlar sağlayabilir?
 
Gerçekten bu çok önemli ve kıymetli bir çağrı. Sayın Öcalan'ın çağrısının cevap bulması, karşılık bulması bütün halklara kazandıracak. Yani barışın kazananı çok olacak. Eğer süreç başarıya ulaşır ve hukuki bir güvenceye kavuşursa önümüzdeki dönem biraz önce söylediğim gibi daha fikirsel, politik tartışmalar yürütüp, halkların içine düşürüldüğü bu dar boğazı, nefessiz bırakıldığı bu atmosferden nasıl çıkacağımızı, kadınların özgürlük sorununa nasıl çözümler bulacağımızı, işçi sınıfının geleceğini, demokratik komünal birliğini nasıl inşa edeceğimizi, kendi hayatlarımızı, kendi geleceğimizi nasıl kuracağımızı, gençlerin bu süreçte nasıl yer alacağını, kadınların nasıl yer alacağını tartışacağız. Bu sürecin ilerleyebilmesi konusunda devlete düşen görevler var, topluma düşen görevler var. Gerçekten bütün Türkiye halklarının, Ortadoğu halklarının hepimizin barışa ihtiyacı var. Sadece Kürtlerin değil. Özgürlüğe giden yolda barışın sağlanması hepimizin sorumluluğu. Herkesi bu tarihi süreçte görev ve sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum.
 
MA / Melik Varol - Zeynep Topdemir  
 
 
 
 

Diğer başlıklar

13:34 KESK'ten 'süreç' talepleri
13:28 Kayıp yakınlarının eyleminde sürece destek: Komisyon kurulsun
13:00 Korucuların kaçırdığı Kaya'dan 33 yıldır haber alınamadı
12:38 Süne ve Çakarsın için taziye
11:22 Erdoğan: Komisyon kurup sürecin yasal ihtiyaçlarını konuşacağız
11:07 İstanbul'da ekmek fiyatlarına zam geliyor
11:00 İşte tarihi törenin hazırlık görüntüleri
10:27 Dağlardan barışa uzanan yol
09:59 Tarihi tören gazetelerin ilk manşetinde
09:50 Töreni hüzün ve mutlulukla izlediler: Başkana inancımız tam
09:39 Sebahat Tuncel: Sembolik adım atıldı, hukuki ve demokratik alan açılmalı
09:32 Saliha Aydeniz: Silahların yakılması yeni bir mücadelenin başlangıcı
09:30 Genel İş yöneticileri tahliye oldu
09:29 Yangın nedeniyle 2 mahalle tahliye edildi
09:07 Ünsal: Demokratik siyaset için anayasal düzenlemeler yapılmalı
09:06 Tarihi törene tanıklık edenler umutlu: Sorumluluk herkeste
09:04 Kalp krizi geçiren hasta tutsağın tahliyesi için yeni başvuru
09:04 Yazar Karakuş: Hukuksal reform yapılırsa süreç ilerler
09:02 Zîlan Katliamı'nın üzerinden 95 yıl geçti
09:01 Botanlılar Meclis'te düzenleme bekliyor
09:00 12 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:48 Özgürlük öncüleri ateşin ışığıyla 'yeniden doğuşa' adım attı
07:55 Tetwan'da coşkulu konser
11/07/2025
23:24 Yakılan silahlar Casenê Mağarası’nda muhafaza edilecek
23:04 Halk buluşmaları: Devlet bir an önce somut adım atmalı
22:54 Mersin’de gençlerden havai fişekli kutlama
22:44 13 yıl aradan sonra tahliye edildi: Önderliğe güvenelim
21:45 Mesud Barzani: Uygun şartlar oluşursa Öcalan ile görüşme gerçekleşebilir
21:23 İmamoğlu: Sürece yapıcı desteğimiz sürecek
20:44 Agirî’de ‘Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ atölyeleri sürüyor
20:36 Gerok MA Agirî’de çocukları eğlendirdi
20:26 İran'da 3 tutsak idam tehdidi altında
19:48 Danıştay’dan ‘Barış Akademisyenleri geri dönmeli’ kararı
19:43 Fransa’da X'e 'algoritma' soruşturması açıldı
19:36 İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan: Her iki taraf açısından da büyük bir kararlılık var
19:29 Bafil Talabani: PKK’nin yeni bir dönem başlatma kararı tarihi bir adımdır
19:23 Neçirvan Barzani: Üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız
19:01 AİHM kararı sonrası mahkemeye tahliye başvurusu
18:50 Semsûr Belediye Başkanvekilliğine Ufuk Bayır seçildi
18:44 Besê Hozat: Çok netiz
18:18 Wan’da bir akademisyen tutuklandı
18:09 Fabrika patlamasında 4 kişiye ceza
18:05 Bakan Tunç: Bundan sonra çok işimiz var
17:59 30 yıllık tutsak Erdem’in tahliyesi 2’nci kez ertelendi
17:49 DEM Parti Eş Genel Başkanları: PKK'nin töreni demokratik ve özgür yaşama davettir
17:44 Sivas’ta toprak kayması: 2 işçi göçük altında kaldı
17:26 Erdoğan: Atılan adımın hayırlara vesile olmasını diliyorum
16:49 Davutoğlu: Yapmamız gereken yeni döneme öncülük etmek
16:23 Özel'den ilk açıklama: Süreç Meclis'te hızlı ve kararlı adımlarla yönetilmelidir
16:03 Leman Dergisi Yazı İşleri Müdürü gözaltına alındı
16:01 Kurtulmuş: Komisyonla ilgili çalışmalarımızın sonuna geldik
15:45 Silah yakma törenine katılanların isimleri
15:42 Tahliye olan Fikret Ataş: Önemli olan toplumsal özgürlük
15:33 Fis Ovası'nda tarihi anlara tanıklık
15:27 Tarihi törenin Amed'de yankısı: Silah bırakanlar için anayasal güvence istiyoruz
15:21 Dünya basının gündemi tarihi tören
15:20 Harun Karay için kurulan taziyeye ziyaret
15:11 Barış Anneleri: Devletin bahanesi kalmadı, adım atılsın
14:53 Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık hastaneden cezaevine gönderildi
14:53 30 yıllık tutsak: Artık devletin somut adım atması lazım
14:47 Neçirvan Barzani: Önemli ve sevindirici bir adım
14:15 ÇHD’den Alevi katliamları hakkında suç duyurusu
14:02 Tarihi töreni ekranların başında izlediler
14:00 İşte silah yakma töreninin görüntüleri
13:13 Tarihi törenin ayrıntıları: Yasal düzenlemelere ihtiyaç var
13:06 AKP Sözcüsü Çelik: Kritik eşik aşılmıştır
13:00 Tarihi gün: Barış ve Demokratik Toplum Grubu silahları imha etti
12:45 Besê Hozat da tarihi törende
12:45 Bahçeli: PKK'nin kurucu önderi sözünü tuttu
12:39 Tarihi törenden ilk görüntüler
12:20 Tarihi töreni izleyen heyet alandan çıkış yaptı
11:49 Barış ve Demokratik Toplum Grubu: Silahlarımızı özgür irademizle imha ediyoruz
11:16 Törenin adresi: Şikefta Casenê
11:06 UCM: Sudan’da insanlığa karşı suç işleniyor
11:01 DBP, HDK ve DEM Parti heyeti tören alanında
10:45 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut yaşamını yitirdi
10:33 Halk ‘Barış ve Demokratik Toplum Grubu’nu bekliyor!
10:16 Halk maden ocağı araçlarını beldeden çıkardı
09:50 Uluslararası delegasyon tören alanına hareket etti
09:08 Trump Kanada’ya yüzde 35 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı
09:04 Tunç Soyer: İktidarın sillesini yiyenler ortaklığı büyütmeli
09:04 'Sahtecilik' tespit edilen Cengiz Holding projesini yargıya taşıyacaklar
09:03 33 'Düş Yolcusu' etkinliklerle anılacak: Birleşik zeminde buluşalım
09:03 YSP Eş Genel Sözcüsü Asena: Yeni bir mücadele süreci başlıyor
09:02 Halk buluşmaları: Çözüm isteniyorsa demokratik adımlar atılmalı
09:02 Emekliler düşük zamma tepkili: Yapılan zulümdür
09:01 Bozan: Sürecin yeni aşamasında Meclis'e tarihi görev düşüyor
09:01 Ömrünün 30 yılı cezaevinde geçti: Samimiyet için hasta tutsaklar bırakılmalı
09:01 Kobanê Davası’nda savunma kitabı: Jin Jiyan Azadî
09:00 Verem hastası tutsağa 3 yıldır kelepçeli muayene dayatılıyor
09:00 11 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
07:49 Tarihin akışının değiştiği ana doğru yol almak
07:44 Töreni izleyecek heyet Süleymaniye yolunda
10/07/2025
23:17 Halk buluşmaları sürüyor: Bu süreç halkın sürecidir
22:48 Festivalin 14’üncü günü kadın ve çocuklara adandı
22:20 Siyasi partilerden Barrack’ın açıklamalarına tepki
21:03 Törene katılacak heyetten açıklama: Tarihi ana tanıklık edeceğiz
20:53 ‘Beşler’ anıldı
20:16 Hesendîn yaylasına dayanışma ziyareti: Direnişimizi büyütelim
20:09 DEM Parti ekolojistlerle buluştu
20:02 Törene katılacak heyet sınırdan geçti
19:59 Dêrsim’de uyuşturucu ve şiddete karşı yürüyüş
19:39 Riha’da Sit alanının kooperatiflere peşkeş çekilmesi protesto edildi
19:07 Ali İsmail Korkmaz darp edildiği sokakta anıldı
18:50 Agirî’de ‘Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ atölyeleri
18:32 Törene katılacaklar Cizîr’den zılgıtlarla uğurlandı
18:17 Meclis 10 gün boyunca ara vermeden çalışacak
18:04 Lazkiye yangını büyüyor, konvoylar yola çıktı
18:00 Ege'de 3 kentte yangın
17:53 Yargıtay TTB Merkez Konseyi kararını bozdu
17:45 Danıştay Harmandalı kararını verdi: Depolama durdurulacak
17:41 Mağdur yakınları: En ağır şekilde cezalandırılsın
17:25 Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere görevden uzaklaştırıldı
17:12 Ağuçan’da aşure pay edildi: Doğamız kutsalımızdır
17:04 11 yıl sonra tahliye edilen ağır hasta tutsak Aşa’ya coşkulu karşılama
17:01 Amed’den yola çıkanlar: Yarın yeni bir aşamaya geçilmiş olacak
17:00 Fens davasında tutsakların savunma yapmasına izin verilmedi
16:55 Yusuf Akın'ı öldüren askerler aklandı!
16:51 Gazeteci Hividar Önver ifade verdi
16:21 30 yıl sonra tahliye oldu: Mücadeleye devam edeceğiz
15:40 Abdullah Okur’un taziyesine kitlesel ziyaret
15:25 PKK’nin töreni için yola çıkan gazeteciler: Tarihi anlara tanıklık edeceğiz
14:34 İşkenceyle katledilen Kocakaya’nın ailesine ceza
14:18 İzmir’de belediye işçilerinden işten çıkarmalara karşı eylem
14:05 7 gazeteci için hapis talebi
13:56 Wan TUHAY-DER kongresinde 'görüntülü mesaj' coşkusu
12:20 PKK'nin töreni için Amed'den yola çıktılar
12:17 Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı
11:56 Amed’de petrol arama ruhsatı 2 yıl uzatıldı
11:47 İran rejiminin artan baskılarına karşı çağrı
11:34 Uşak'taki yangınlar kontrol altına alındı
11:29 Mêrdîn'de şüpheli kadın ölümü
11:20 İnstagram’dan Ajansa Welat’a sansür
10:43 Erdoğmuş: Gerekçe ortadan kalktı, herkese sorumluluk düşüyor
10:33 Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık anjiyoya alındı
10:24 'Devlet süreci uzatmamalı'
10:01 Rusya'dan Ukrayna'ya hava saldırısı: 2 ölü
09:40 Teksas’taki selde yaşamını yitirenlerin sayısı 119’a yükseldi
09:39 Hamas, İsrailli rehineleri serbest bırakmayı kabul etti
09:28 Tahmaz: Öcalan’ın çağrısı demokratik siyasetin görevlerini tarif ediyor
09:23 ÖHD Eş Genel Başkanı: Artık yasal değişiklikler yapılmalı
09:21 AYM kayyım düzenlemesinin iptalini görüşecek
09:19 Hesendîn için direnişteler: Dayanışma bekliyoruz
09:18 26 yıl sonra Öcalan'ın sesini duyan anneler: Umudumuzu büyüttü
09:17 Ali İsmail Korkmaz'ın annesi: Hukuksuzluk canımızı daha çok yakıyor
09:16 Gazeteci Er: Sürecin geleceği hükümetin tutumuna bağlı
09:15 Tokat Cezaevi'nde 8 aydır tedavi edilmeyi bekleyen tutsaklar var
09:14 Francesco Cerasani: Öcalan çağrısıyla yeni bir kapı araladı
09:13 Çatışmalı süreçte 2 çocuğunu yitirdi: Komisyon kurulmalı, adım atılmalı
09:12 KHK’liler 9 yıldır işe iade edilmeyi bekliyor