'Ortadoğu'daki gelişmeleri Kürt sorunundan ayrı düşünemeyiz'

img

İSTANBUL - "Geçmişin Tecrübesiyle Geleceğe Odaklanmak” adlı çalıştayda konuşan Sosyopolitik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Ortadoğu'daki sürece dikkat çekerek, Yeni dönemde en güçlü ülkelerinde başlayan yeni bir hikaye oluşturuyor. Oradaki meseleleri Kürt sorunundan ayrı düşünmek imkansız" dedi. 

Barış Vakfı, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde "Geçmişin Tecrübesiyle Geleceğe Odaklanmak” çalıştayını gerçekleştirdi. Yakın zamanda yaşamını yitiren Barış Grubu üyesi Ali Şükran Aktaş’ın anısına gerçekleştirilen çalıştaya, çok sayıda akademisyen, yazar ve gazeteci katıldı.
 
Çalıştayın açılışı konuşmasını gerçekleştiren Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, Kürt sorununa yönelik geçmişte çeşitli deneyimler elde ettiklerini ifade ederek “Çözüm sürecinden çok ders çıkarttık. En azından ne yapmayacağımızı öğrendik. Dikkat çekmek istediğimiz nokta gelecek ufkundan kopmayarak, ana odaklanmaktır. Bu anı doğru değerlendirirsek, bu kötü dönemden çıkmak için ‘bir fırsat olabilir mi’ diye sormalıyız. Bu sadece bugünü kurtarmak için değil, geleceği kurtarmak içindir. Sadece lidere odaklanmış bir çözüm süreci yok. Ama sivil toplumun çözümü kolaylaştıracak ya da inisiyatif göstereceklerin iradelerini de ötekileştirmemeliyiz. Bu nedenle herkesi kucaklayan bir süreç olmalıdır. Sorumluluk almış olan sivil toplumdan, siyasal alana kadar herkesin görevi budur” dedi. 
 
‘YAŞANANLAR TÜRKİYE’Yİ DE ETKİLEYECEK’
 
Suriye’de yeni gelişmelerin olduğunu belirten Tahmaz, orada yaşananların Türkiye’deki süreçleri de etkileyeceğini kaydetti. Tahmaz, “Barış Vakfı ya da siyasi alanlar ya da diğer alanlar silahsız, şiddetsiz bir Türkiye için ‘ne yapmalı’ diye tartışmalıyız. Gelinen aşamada gerçekten çatışmasız, şiddetsiz bir Türkiye ihtimallinin güçlü olduğunu düşünüyorum. Bu çalıştayın da buna katkı sunacağını düşünüyorum” diye belirtti. 
 
Ardından çalıştayın ilk oturumu “Bugünün Türkiye'sinde Barışın Dinamikleri ve Riskleri” başlığıyla gerçekleştirildi. İlk oturumda moderatör İlahiyatçı Fatma Akdokur iken, Profesör Mesut Yeğen, Araştırmacı Ertan Aksoy, Doçent Doktor Levent Korkut konuşmacı olarak yer aldı.
 
TÜRKİYE’DE KÜRT SORUNUN VARLIĞI
 
Araştırmacı Ertan Aksoy, mevcut durumda Kürt sorununun “elle tutulur” bir çözümün olmadığını dile getirdi. Kürt sorununun gündeme gelmediği sürece toplumun karşısına çıkmadığını belirten Aksoy, “Kürt hareketi ve siyasi partileri dışında hiç kimse bunu dile getirmez. Buna dair sorulara da siyasi partilere çok çekinerek cevaplar veriyor. Kürt sorununda anadil sorunu önemli bir sorundur. Ama Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı yerlerde sağlığa, eğitime, ulaşıma ve benzeri birçok şeyde büyük farklılıklar var. Kürt sorunun bu yanının eksik tartışılması fazla gündeme sokmamasına neden oluyordur. Dizi ve film çalışmalarında Kürt yurttaş daha suça yakın, zarar veren, olumsuz bir tarafa yakın gösteriliyor. Bu Kürtlere biçilmiş bir roldür. Bu rolü yok etmek, ortadan kaldırmak gerekiyor. Çünkü bu sayede toplumu etkileyebiliriz. Bahçeli’nin sözlerinin ardından yeni tartışmalar başladı. Bu yüzden yakın bir zamanda ‘Türkiye’de Kürt sorunu var mıdır’ şeklinde tek soru ile anket yaptık. Yüzde 51,3 evet yanıtını verdi. Bunu yeni tartışmaların ardından yaptık” diye konuştu.
 
GİDİŞAT ÇÖZÜMÜ DAYATIYOR’
 
Profesör Dr. Mesut Yeğen, “yeni çözüm” süreci tartışmalarına değinerek, “Devleti yeni çözüm sürecine zorlayan bir şiddet durumu yoktu. Ne oldu da Bahçeli bu tartışmaları başlattı. Bana göre görmediğimiz başka şeyler de var. Geçmişte de böyle ara dönemler oldu. Gidişat Kürt sorunu çözümünü dayatıyor. 2017’den sonra iktidar için meşruiyet açığı oluştu. İstanbul seçimlerini kaybetmesi ve son belediye seçimlerinde görüldü ki iktidar meşruiyetini kaybetti. Ama esas sorunun bu olduğunu düşünmüyorum. Daha çok bölgede oluşan gelişmelerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü 7 Ekim ve Suriye’de olanların bu durumu etkilediğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 
 
‘İHTİYAÇ TEMELLİ ÇÖZÜM SÜRECİ’
 
Doçent Dr. Levent Korkut, “ihtiyaç temelli çözüm süreci” anlayışını ele almak gerektiğini belirterek, “Önce hangi ihtiyaçlar daha öncelikli ona bakmak gerekiyor. Her insanın kimlik ve tanınma sorununu aştığında daha rahat yaşayacağı anlaşılıyor. Çözüm sürecine de bu gözle bakmak gerekiyor. Normalde çözüm süreçleri ulusaldır ama bir kısımda uluslararasıdır. Bizde de uluslararası bir çözüm gerekli çünkü o boyuttadır. Bahçeli’nin çıkışı günün politik koşullarıdır ama bu açıklama daha çok uluslararası politik koşulları dikkate alarak yapılmıştır. Mevcut son gelişmelerin tesadüfen geliştiğinin kanısında değilim. Suriye'de daha batı merkezli politikalar var olacak gibi. Türkiye’nin buna yöneldiğini düşünüyorum. Bu devletlerin her birinin birtakım çıkarları olduğunu görüyoruz. Eğer çıkarların uyuşması söz konusu ise Suriye üzerinden bir gelişme potansiyeli olduğunu görmekteyiz” dedi. 
 
‘ÖCALAN ONURLU BİR ÖZGÜRLÜK ARZUSU İÇİNDE’
 
Korkut, “Burada kitlenen nokta Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Abdullah Öcalan’ın ortak bir noktada olmasıdır. Geçmişte Halkların Demokratik Partisi (HDP) aracı iken, şu an Öcalan ve DEM Parti tek bir şekilde ele alınıyor. Özellikle Öcalan ve DEM Parti tek ele alınırken, diğer Kürt siyasetçiler Selahattin Demirtaş gibi bu sürecin gelecekte daha kapsayıcı olacağını ifade edenler de bulunmakta. O açıdan bu kapsayıcılığa ulaşmasını desteklemek gerekir. Şunu hatırlatmak gerekir ki; Öcalan sadece kendi özgürlüğü için bir şey yapmaz ve düşünmez. Burada daha onurlu bir özgürlük arzusu içinde olacaktır. Bunun da en temeli Kürt sorununda kesin bir çözüm olmaktır” vurgusu yaptı. 
 
İKİNCİ OTURUM
 
İkinci oturumda ise “Farklı Çatışma Çözümü Deneyimleri” başlığıyla sunumlar yapıldı. Bu oturumda moderatör insan hakları aktivisti Fatma Ünsal Bostan iken, konuşmacı olarak Gazeteci Ali Bayramoğlu, Profesör Dr. Sertap Yokuş, Sosyopolitik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç yer aldı.
 
 ABDULLAH ÖCALAN’IN İRADESİ
 
Ali Bayramoğlu, Kürt sorununun Turgut Özal’ın girişimiyle devreye girmeye başladığını belirterek, günümüze kadar arada çatışma ve çatışmasızlık dönemlerin yaşandığını anımsattı. Bayramoğlu, “2013 çözüm süreci nispeten şeffaftı. Müzakere yapılabiliyordu. Bu sorun iki halkın sorunudur. Ben akil insanlar heyetindeydim. Barış sürecini anlatmak gibi bir mekanizma işletilmişti. Bu Kürt ve Türkiye toplumu açısından Kürt sorununun çözümünün gerekliliğini anlatmıştık. Çözüm süreçlerini harekete geçiren siyasilerdir. Burada; Erdoğan ve Öcalan iki önemli kişiydi. Çözüm sürecinin ilerlemesi için geçici de olsa güven olmalıdır. O dönem çok farklı fikirler vardı. Müzakere, şeffaflık, siyasi irade ve Kürt sorununda tüm toplumsal grupların şeffaf ilişkisini gördük. Yine devletin şiddetle, karakol baskınlarıyla başa çıkamaması ve yüksek ölümler devlet açısından çözüm sürecini ihtiyaç haline getirdi. Müzakere Öcalan, HDP, AK Parti, Kandil arasında gelişti. Kürt sorunu o dönem bana göre ulusaldı. Ancak 2014 sonrası Kürt sorunu uluslararası olmuştur. Bu da Rojava ile ilgilidir. Bu dönemde Bahçeli'nin konuşmaları bana göre Kürt sorununu tanıdığı anlamına gelmektedir. Yine Özgür Özel ‘El yükseltiyorum’ demesi önemli. İrade hükümetin ve Öcalan’ın iradesidir. Öcalan konuşmadan bizim konuşmalarımızın tamamı çöp olur. Top oradadır. Hükümet izin verecek mi, bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
ÇÖZÜM SÜRECİNDE ÖRNEK ÜLKELER
 
Profesör Sertap Yokuş, “Çatışmaları yerinde izlemiş biriyim. Siz Türkiye’ye yoğunlaştınız ama ben biraz uzaklaşıp diğer örnekleri sizlere göstermek isterim. Çünkü çıkarılacak çok ders var. Bu bize hatalar yapmama konusunda örnek olacaktır. Kuzey İrlanda belki yöntem olarak kendini en geliştirmiş örneklerden biridir. Sivil toplum örgütleri çok etkili. Orada 'Hayırlı Cuma' anlaşması çok önemli. Ondan sonra süreç çok hızlı yürümüş. Çözüm süreçlerinde muhataplarına bir iktidar alanı yaratmak zorundasınız. Güney Afrika’da ise Anayasa üzerinden çözümler üretilmiş ve yapılmış. Bunun Türkiye’de de uygulanması mümkün. Demokratik bir Anayasa ile çözüm süreci orada beraber ilerliyordu. Önceki çözüm sürecinde de Güney Afrika’dan etkilenmişti. Yine ‘geçiş adaleti’ çatışmanın olumsuz ruhsal derinliği ne kadar fazla ise çıkışta da o kadar yüksek olmalıdır. Filipinlerde ise üçüncü göz kabul edildiğinde taşlar yerine oturmuş. Orada temel bir anayasa oluşturuldu. Ve o Anayasa barış sürecinde temel ilkeleri belirlemiş. Anayasa her iki tarafa güven verir. Kolombiya’da ise daha çok sınıfsal bir ayrımcılık var idi. Talepler de bu şekilde oluşmuştur. Müzakere Küba’da yürütülmüş ama halk hazır olmadığı için halk ‘hayır’ demişti. Daha sonra o düzeltildi. Yani kamuoyunu alıştırmak gerekir” dedi.
 
‘SİLAHLARLA GELDİK’
 
Sosyopolitik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, “Barış Grubu” olarak Türkiye'ye geldiklerinde, “O dönemde çok başka bir Türkiye ve PKK vardı. 8 kişi silahlarımızla gelirken, sembolik olarak çok şey anlattı. Biz de Demokratik Cumhuriyet’in oluşturulmasını istiyorduk ve yüzden Meclis’in açılış gününde geldik. Ankara’dan gelen istihbarat ve askeri bürokrasisiyle konuştuk ama günün sonundan tutuklandık. Biz gelirken Öcalan, ‘Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzümü yemek. Biz bu adımı başlatalım ve bir kırılma yaşansın’ demişti” hatırlatmasında bulundu. 
 
‘KÜRTLER JEOPOLİTİK BİR KİMLİK’
 
2004 döneminde cezaevinden çıktıktan sonra kentlerde “Barış Meclisleri” kurduklarını ve bu sayede topluma barışı anlattıklarını anımsatan Yüksel Genç, o dönem çatışmalarda çok az kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Yüksel Genç, “2004’te süreç bittiğinde artık Kürtler yok denilmiyordu. Hatta 2005’te Erdoğan, ‘Kürt sorunu vardır’ demişti. Bunlar önemliydi. Bölgedeki gerillalar çekilirken, çok sayıda arkadaşımız yaşamını yitirdi. Ayrıca askeri vesayetli ortamda, askeri vesayeti tartışmaya bir ortam açıldı. Siyaset yavaşça temel sorunları ele alacak bir alan oldu. Kürt siyaseti de belediyeleri kazanmaya başladı. Bu önemliydi. Giderek kendini yönetme performansı Kürt sorununda fiili süreci başlattı diyebiliriz. Ancak süreç bittiğinde Federe Kürdistan’da sorun çıktı. Geldiğimizde iç sorunu olarak çözebilirdik. Ancak o dönem sonrası artık bu iç içe çözüm bozuldu. Etki alanını büyüterek, devam eden bir Kürt sorunundan bahsediyoruz. Ortadoğu yeni bir idare formu sürecine girdi. Yeni dönemde en güçlü ülkelerinde başlayan yeni bir hikaye oluşturuyor. Oradaki meseleleri Kürt sorunundan ayrı düşünmek imkansız. Kürtler artık jeopolitik bir kimliktir. Ve 4 ülkeyi etkileyen bu kimliğin Türkiye’yi nereye getireceğini sormak gerekir” şeklinde konuştu.
 
Çalıştay 3'üncü oturumla devam ediyor.
 

Diğer başlıklar

17:32 Rusya'da havalimanları uçuşlara kapatıldı
17:28 Dêrazor'da 4 DAİŞ'li yakalandı
17:24 DBP: Suriye’deki yeni katliamlara seyirci kalmayacağız
17:19 Irak Federal İstihbarat Dairesi başkanı Şam’ı ziyaret etti
16:41 DEM Parti Türkiye’nin SMO'ya desteğini Meclis’e taşıdı
16:39 Alpalı’daki taş ocağının faaliyetleri durduruldu
16:31 Amed Büyükşehir Belediyesi dil çalışmalarını arttıracak
15:41 Narin Güran davası: Gerginlik nedeniyle duruşmaya ara verildi GÜNCELLENİYOR
15:35 Qamişlo sınırında nöbet 14'üncü gününde: Rojava’nın kalbiyiz YENİLENDİ
15:31 Merkez Bankası politika faizini indirdi
15:21 Emek ve Demokrasi Güçleri’nden asgari ücret tepkisi
15:18 Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Akören serbest bırakıldı
14:55 Rojin’in babası: Niye kimse sormuyor, onu katlettiler
14:51 İHD'den ağır hasta tutsak için hayati risk uyarısı
14:44 Kobanê sınırında konuşan Mehmet Öcalan: Rojava'daki yaşama sahip çıkacağız YENİLENDİ
14:25 HDK: Demokratik bir toplum kurma hedefimizi sürdüreceğiz
14:22 GÖÇİZDER’i kapatma kararına tepki: Hak arama mücadelesine darbedir
14:07 Amed ve Êlih'te 'Vergide adalet' talebi
14:02 Katliamlarla yüzleşme çağrısı
13:55 İmralı'daki tutsağın 'telefon' başvurusuna AYM’den ret
13:16 ‘Artık yeter birlikte ses olma zamanı’ mitingine çağrı
13:10 Asgari ücrete ironik tepki: Emekli maaşını da kaldırırsalar tam olur!
13:07 ‘Kürt dili eğitimi ve bugünkü imkanlar ile engeller’ forumu
12:52 Tutsak kadın gazeteciler: Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in mirasını sürdüreceğiz
12:50 Zaman aşımı riski taşıyan davaya çağrı
12:43 Avukatlardan İmralı’ya gitmek için yeni başvuru
11:51 Özerk Yönetim’den çatışmalara karşı ‘demokratik ulus’ vurgusu
11:35 Özgür Gündem davasında ceza
10:37 Hak ihlallerini aktaran tutsak: Görüşme sonrası başıma neler geleceğini bilmiyorum
10:26 Uluslararası PEN Başkanı: Basın egemenlerin sesi olsun istiyorlar
10:08 Kadınlar adliyede: Narin ve Rojin’in davasının takipçisiyiz
09:51 Sanatçılardan çağrı: Rojava'ya sahip çıkalım
09:47 Gazeteciler: Hakikati yazmaktan vazgeçmeyeceğiz
09:46 PYD'li yönetici: Elimizdekileri savunabilecek güçteyiz
09:45 2 çocuğunu kaybetti, 1 çocuğu tutsak, kendisi direnişte
09:34 HDK 2025’te halklar ve inançları buluşturacak
09:28 İşkence dosyası '7 yıl geçti' gerekçesiyle kapatıldı
09:25 Bakanlık 3 ayda 175 taş ocağına onay verdi
09:22 Mobilya fiyatları katlandı
09:08 Zêbarî: Rojava'ya tehdit dört parçayı etkiler
Berwarî: Tek çözüm Türkiye'nin bölgeden çıkması
09:05 Katliamda kardeşini, adalet mücadelesinde annesini yitirdi
09:02 709 ölüm, 8 bin 521 tahliye engeli, sayısız ihlal
09:00 26 ARALIK 2024 GÜNDEMİ
08:57 Narin Güran davası: Duruşmaya ara verildi
08:50 İsrail saldırısında 5 gazeteci hayatını kaybetti
08:21 Kar, sel ve fırtına uyarısı
07:44 Narin Güran davası: Sanıklar adliyeye getirildi
25/12/2024
23:28 Hewlêr’in bir köyüne saldırı
22:54 QSD’deden Minbic’teki son duruma ilişkin açıklama
22:20 Kazakistan'da yolcu uçağı düştü: 38 kişi hayatını kaybetti
21:31 Süveydalı kadınlar: Yeni Suriye inşasında aktif rol almalıyız
21:25 Suriye’deki Aleviler'den kitlesel protesto: Humus’ta sokağa çıkma yasağı
19:27 Gençlerden tutsaklara dayanışma mektupları
19:15 KHK eylemi 311’inci haftasında
19:05 Asgari ücret protestosu: Genel grev şart
18:05 DEM Parti’den asgari ücret için araştırma komisyonu talebi
17:47 DEM Partili kadın seçilmişlerden Berrin Sönmez’e tepki
17:08 Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Akören gözaltına alındı
17:05 Kürt siyasetçi Kurhan yaşamını yitirdi
15:52 MKG ve DFG'ye dayanışma ziyareti
15:48 11 kişinin öldüğü patlamayla ilgili 10 gözaltı
15:45 KESK: İktidar sermayeyi korudu, işçiyi yok saydı
15:40 Sınırdaki direniş 13'üncü gününde: Son muhteşem olacak
15:40 DFG ve MKG: Tutsak gazetecileri serbest bırakın
15:38 İHD'den 'katliamlarla yüzleşin' çağrısı
15:30 Gözaltında asker işkencesine 'düşerken oldu' kılıfı
15:13 Kobanê sınırında nöbet: Statüsüz bir yaşamı kabul etmiyoruz
14:47 Bakanlık önünde 'Nihadioğlu için adalet' eylemi
14:15 Emekçilerden asgari ücrete tepki
13:52 Balıkesir'de kaza: 28 yaralı
13:52 Erdoğan asgari ücret zam oranını övdü
13:46 Belediye çalışanlarından TİS eylemi
13:44 ‘Rojava Kadın Devrimi etrafında kenetlenelim’
13:24 İhraç edilen belediye eşbaşkanın istifası istendi
13:09 DEM Parti’den hasta tutsaklar için İHİK’e başvuru
12:53 Daştan’ın taziyesine katılanların araçlarına para cezası
12:52 DEM Parti Noel ve Yaldo Bayramı'nı kutladı
12:32 Gazeteci Akyüz ev hapsine karşı AİHM'e başvurdu
11:17 Xeznewî: İttifaka dair büyük bir umut var
10:50 Kazakistan Sağlık Bakanlığı: Düşen uçakta 28 kişi sağ kurtuldu
10:47 Tülay Hatimoğulları: Yapılması gereken şey İmralı kapılarının açılması
10:40 ‘Tüm çocukların güvenliği için Narin'in davasına sahip çıkalım’
10:17 Mahkeme GÖÇİZDER'in feshine karar verdi
10:09 Salih Müslim: Suriye’nin parçasıyız ve çözüme dahil olmak istiyoruz
09:55 Türkiye'nin işlediği savaş suçları
09:34 Giyadîn’de hayvan hastalığına karşı seferberlik başlatılıyor
09:32 Portekizli parlamenter Pinto: Öcalan’ın özgürlüğü Kürt sorunun çözümüne katkı sunacaktır
09:27 Suriye’de Aleviler tehlikede: Saldırılara karşı birleşmeliyiz
09:17 Evi tarandı, ifadesi değiştirilmek istendi ama davasından vazgeçmedi
09:11 Gazeteci Aykol: Rojava'ya saldırılar halka vergi olarak geri dönecek
09:08 MEDYA-DER yeni döneme hazırlanıyor
09:02 2024’te kadınların mesajı netti: Jin, jiyan, azadî
09:00 25 ARALIK 2024 GÜNDEMİ
08:10 17 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı
24/12/2024
23:58 İsrail, Kuneytire halkına silahlarını bırakmaları için 48 saat süre verdi
23:00 KESK ve DİSK'ten asgari ücret tepkisi: Tek kelimeyle rezalet
22:48 CHP 'asgari ücret' gündemiyle olağanüstü toplanacak
21:58 Özgür Özel’den grev çağrısı
21:05 AKP’lilere tepki: Gazetecileri katleden SİHA’larla övünüyorsunuz
20:57 Asgari ücret açıklandı: 22 bin 104 lira
20:34 Savaş kalıntılarından dolayı 64 kişi yaşamını yitirdi
20:27 Gazetecilerin katledilmesinin araştırılması önergesi reddedildi
20:11 Suriye’de 3 hakim öldürüldü
20:04 Minbic’te patlama: 2 kişi hayatını kaybetti
19:44 Yurttan uzaklaştırılan öğrenci açlık grevinde
19:24 Semsûr ve Kırşehir'de şüpheli kadın ölümleri
18:34 Paramiliter gruplardan 'silah' anlaşması
18:25 Sağanak yağış Muğla sokaklarını göle çevirdi
18:21 KESK’ten MA ve JINNEWS’e dayanışma ziyareti
18:19 Halk, JES toplantısını yaptırmadı
18:11 Katledilen gazetecilerin fotoğrafları Meclis’te: Hakikatin izindeyken katledildiler
18:03 Temelli: Kürtlerle sağlanacak barışla Ortadoğu’nun geleceği biçimlenecek
17:49 ‘Sağlıkta çeteleşmeye neden olan koşullar ortadan kaldırılmalı’
17:21 DİSK Genel-İş Genel Sekreteri Remzi Çalışkan tahliye edildi
17:15 Gar Katliamı Davası: 5 DAİŞ'li sanık Suriye’de, iade edilsin
17:00 Til Temir’de kamikaze İHA düşürüldü
16:52 İşçiler çoğunluğu aldı, patron TİS’ten kaçıyor
16:51 QSD’den Minbic açıklaması
16:50 ÖHD’den Özgür Basın’a dayanışma ziyareti
16:09 Şüpheli ölüm için kamuoyundan destek talebi
16:01 Hesekê’de binler QSD’ye destek için yürüdü
15:27 Qamişlo sınırından seslendiler: İmralı kapıları açılmalı
15:21 18 aylık Uytun’u katleden gaz fişeği bulunamıyor!
15:01 Pirsûs-Kobanê sınırında nöbet: Halk iradesine saygı duyulmalı
14:45 Girê Spî’de tahıl silosu bombalandı
14:24 Bakırhan: Oyalamadan vazgeçip görüşme sağlanmalı
14:14 Emekliler: Bize yüzyılın ayıbını yaşattılar
14:08 Eşme’de altın madeni içme sularını tehdit ediyor
13:10 IFJ: Gazetecileri serbest bırakın
12:50 Kazı çalışmasında patlatılan dinamit tedirginlik yaratıyor
12:44 Bakırhan: 205 ülkeden sadece Türkiye Kürtlerin haklarına karşı
12:32 Kurdistani İttifak partileri: Kürtler birlik olursa muhatap alınır
11:28 DEM Parti: Abdullah Öcalan'la görüşme için oyalama süreci yürütülüyor
11:23 Arkadaşları Nazım’ı anlattı: Nerede hak ihlali varsa oradaydı
11:18 Avukatlardan İmralı’ya gitmek için yeni başvuru
11:17 Diyarbakır 2 No’lu Cezaevi’nde tutsaklar darp edildi
11:11 Ortak çağrı: Gün Rojava’nın statüsünü koruma günüdür
10:11 Balıkesir'de fabrikada patlama: 12 ölü, 3 yaralı
09:57 Yolcu otobüsü devrildi: 2 ölü, 16 yaralı
09:57 Temel: Çözüm perspektifine yanıt verebilecek bir devlet aklı var mı?
09:53 'Kobanê'yi 2014'te nasıl savunduysak yine savunuruz'
09:49 Çöken duvarın altında kalan işçi hayatını kaybetti
09:14 Kırşehir Cezaevi’ndeki 37 tutsağa verilen cezalar onandı
09:12 Şiddet arttı, hekimler göçtü, sağlıkta çürüme ortaya çıktı
09:11 Ağır hasta tutsaklar için duyarlılık çağrısı
09:08 Abdullah Öcalan 23 Ekim'deki görüşmede Suriye için ne dedi?
09:06 'Çok kimlikli Suriye için Özerk Yönetim bir modeldir'
09:01 Bakırköy Kadın Cezaevi’nde 7 tutsağın tahliyesi engellendi
09:00 24 ARALIK 2024 GÜNDEMİ
07:58 Meteorolojiden yağış, don ve çığ uyarısı