WAN - Muğla’da kadın emeği, eşitlik ve hak temelli mücadele ettiklerini dile getiren Muğla Emek Benim Kadın Derneği Başkanı Nahide Uçar, ekonomik eşitsizliğin kadına yönelik psikolojik şiddeti de beslediğini ifade etti.
Muğla’da kadın emeği, eşitlik ve hak temelli mücadele yürüten kadınlar tarafından 2013 yılında kurulan Muğla Emek Benim Kadın Derneği, çalışmalarını 28 üyesiyle sürdürüyor. Dernek, kadına yönelik şiddetle mücadele etmeyi, ev eksenli çalışan kadınları görünür kılmayı ve kadınların ekonomik, toplumsal, kültürel, yasal, siyasal ve bireysel alanda güçlenmesini amaçlıyor.
Mor Çatı Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı'nın 28'inci Ara Kurultayına katılan Muğla Emek Benim Kadın Derneği Başkanı Nahide Uçar, derneğin çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
KADIN EMEĞİ İÇİN PAZARLAR AÇILDI
Kadın çalışmalarını, 1996 yılından beri gönüllü bir şekilde yürüttüklerini söyleyen Nahide Uçar, bütün arkadaşlarının el işi yaparak bir şeyler ürettiklerini söyledi. Nahide Uçar, “Derneğin adını yaptığımız el işi çalışmasından doğru yola çıkarak koyduk. Derneğimiz; hak temel, kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadınların emeklerini görünür kılmak üzerine kuruldu. Çok güzel çalışmalara imza attık. Kadınlar evde emeklerini işliyorlar ama dışarıya çıkıp satış yapamıyorlar. Biz de; ‘bir pazar alanı yaratalım gelin emeklerinizi değerlendirin’ dedik. Hem dışarıda çalışma yaparsınız hem de aile bütçenize destek olursunuz. Birçok pazar alanı açtık. Son olarak 2 ay önce Mor Pazar’ı açtık. Mor Pazar’da da kadınlara; ‘ikinci el eşyadan tutun evinizde ne varsa gelin satın’ dedik. Genelde pazarda 60-70 masa kuruluyor. Ortaca, Köyceğiz’den, Dalaman’dan, Fethiye’den ve Marmaris’ten bize katılan arkadaşlar da oluyor” dedi.
‘7 TANE PROJE YAPTIK’
Kadınların emeğinin yanı sıra kadına yönelik şiddetle de mücadele ettiklerini aktaran Nahide Uçar, “Hak temel üzerine de çalışmalarımızı var. Gönüllü avukatlar kadınların yasal ve sosyal hakları noktasında bilgilendirme yapıyor. Haklarını bilen kadın güçlü kadındır. Ev ev gezintiler yapıyoruz. ‘Kadınlar evde neler yapıyor’ diye soruyoruz. Eve girdiğimiz zaman; kadın çalışıyor ama o evde şiddette de maruz kaldığını fark ediyoruz. Ensest ilişkinin olduğunu da fark ediyoruz. Bu konularda da aile içerisinde çalışmalar yapıyoruz. Yasal yollara taşımak isterlerse onlara yardımcı oluyoruz. Derneğimiz kurulduğundan bu yana; 7 tane proje gerçekleştirdi. Geçen sene Isparta’da gül hasat zamanından kadın tarım işçileriyle çalıştık. Ve 3 ay Isparta’daydık. Suriye’den gelen kadınlar, Urfa’dan gelen kadınlar ve Roman olan kadınlar vardı. Hepsi de kırılgan olan gruplardır. Onlara kadının gücünü anlattık ve orada destek olduk” diye belirtti.
‘KADINLAR GÜÇLÜ OLURSA EKONOMİ DÜZELİR’
İstihdam alanlarında kadınların birçok zorluk çektiklerini anlatan Nahide Uçar, “kadın” olduklarından dolayı birçok kez ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyledi. Bu ayrımcılığı ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyleyen Nahide Uçar, bu kapsamda valilik ve belediye gibi kurumsal alanları gezdiklerini söyledi. Nahide Uçar, “Kadınlar başvurularında, ‘ben şiddet görüyorum ama boşanamam’ diyor. Neden diye sorduğumuzda, ‘çünkü benim sosyal güvencem yok ve çocuklarıma bakamam’ diyor. Sırf sosyal güvencesi olmadığı için şiddette maruz kalan bir sürü kadın var. Bu nedenle kadınların istihdam alanında öncelikli olması gerekiyor. Kadınlar istihdam alanında güçlü olurlarsa ülke ekonomisine de iyi gelecektir” diye konuştu.
EKONOMİK EŞİTSİZLİK ŞİDDETİ BESLİYOR
Ekonomik eşitsizliğin kadına yönelik psikolojik şiddeti de beslediğini ifade eden Nahide Uçar, kadınların sadece ev işi ile uğraşması erkeğin de dışarıda çalışmasının da bu durumu tetiklediğini söyledi. Kadının evde değer görmediğini belirten Nahide Uçar, “Aile bireylerince kadın çalışmadığı için ekonomik şiddete maruz bırakılıyor. Bizler, kadınlara güçlendirme eğitimleri verirken özellikle şuna vurgu yapıyoruz; kadın sadece parası olunca güçlenmez. Sadece psikolojik olarak kendinizi güçlü hissetmeniz lazım” dedi.
AKP’nin “aile yılı” projesini de değinen Nahide Uçar, “aile yılı ama kime göre aile yılı” diye sordu. Bu “aile yılı” projesinin söyleyenlere göre bir proje olduğunu söyleyen Nahide Uçar, “Bir kereden bir şey olmaz’ diyen bir aile bakanımız vardı. Bir kereden her şey olur. Onun için kadınların güçlendirilmesi çok önemli. ‘Emekli yılı’ yaptın ne oldu? Emekliler perişan oldu. ‘Aile yılında’ da birçok ailenin ayrılmasına, çocuğun açıkta kalmasına sebep olacak. Sonuç olarak kadınlar güçlü olmadıkça aile güçlenmez” ifadelerini kullandı.
MA / Ruken Polat - Özlem Yacan