Direniş tarihiyle tanınan mahalle kentsel dönüşüm ve tarikatların hedefinde

İZMİR - TARİŞ direnişiyle adını tarihe yazdıran, Kürt ve Türk Alevilerinin ortak yaşam kurduğu İzmir'in Güzeltepe Mahallesi, kentsel dönüşüm ve tarikat yurtlarının hedefinde. 

Ekonomik ve siyasi nedenlerle Kürt ve Türk Alevilerinin yoğun göçüne sahne olan İzmir'in Çiğli ilçesinin Güzeltepe Mahallesi,  Alevi kültürünün getirdiği "muhalif" ve "direngen" kültürünü, 1980'lerde emeğin direniş kültürüyle harmanlayarak, TARİŞ direnişine ev sahipliği yaptı. 1960'larda Mûş'un Gimgim (Varto) Erzirom'un Xinis (Hınıs) ile Dersim, Sivas, Tokat, Erzingan gibi kentlerden göç alan mahallede, dünyada gelişen sosyalist hareketlerin Türkiye'ye etkisiyle sol ve sosyalist hareketler gelişti. Sosyalist hareketlerin etkisi, ilk olarak kolektif emekle gecekonduların elbirliğiyle inşa edilmesinde kendini gösterdi. Eski ismi Çimentepe olan ve daha sonra Güzeltepe adı verilen mahalle, ismini asıl Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği (TARİŞ) direnişiyle adını Türkiye'ye duyurdu, emek tarihine ise güçlü bir direniş mirası bıraktı. 22 Ocak 1980'de başlayan TARİŞ direnişini dağıtmak için mahalleye giren kolluk güçleri, direnişi kırıp yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Ancak uzun süren direniş geleneğine adını yazdırdı. 
 
Mahallede, 2021'de ise kentsel dönüşüm projeleriyle boşaltılmak istendi. Kentsel dönüşüm projelerine karşı geçmiş direniş mirasının verdiği deneyimle komiteler kuran mahalleli, kentsel dönüşüm projelerini durdurdu. İktidarın beslediği tarikatların da göz dikerek "Sünni mezhebine" çekme gayreti gösterdiği mahallede, Süleymancılar olarak bilinen tarikat, kaçak yurt ve Kur'an kursu yaptı. Süleymancıların bu girişimine mahalleli tepki gösterdi. Günlerde süren gösteri ve protestoların ardından, belediye inşaat ruhsatı bulunmayan ve imar planına göre yapılmayan yurdu mühürlemek zorunda kaldı. Ancak, yurt mühürlenmesine rağmen, başta Süleymancılar olmak üzere tarikatların mahallede çalışmaları devam ediyor. 
 
'BÜYÜK BİR ÖRGÜTLÜLÜK VARDI'
 
Gimgim kültürünün baskın olarak hissedildiği mahalleye 1979'da yerleşen Gimgimlı Xıdır Akkuş (65), mahallenin geçmişte direniş kültürünün daha güçlü olduğunu söyledi. 1980'lerde mahalledeki insan ilişkilerinin daha yoğun olduğunu vurgulayan Akkuş, o dönem yaklaşık 50-60 gecekondu olduğunu söyleyen Akkuş, dönemin zorlu şartlarına rağmen mahallenin imece usulü ile gecekondular inşa ettiğini dile getirdi. 1990'larda Kürdistan'daki baskılara değinen Akkuş, bu baskıların göçleri artırdığını ifade etti. Akkuş, "Bir kısım göçler de bundan önce oldu. 1970'lerde gelenler var. Bunlar ekonomik sorunlardan dolayı olan göçlerdi. Ben de ilk dönemde gelenlerdenim. O zaman buradakilerin yaklaşık yüzde 60'ı inşaatlarda çalışıyordu. TARİŞ'de çalışanlar vardı. TARİŞ iplikte direniş çok çetin geçmişti. Kadın ve erkeklerde büyük bir örgütlülük vardı. Belli bir süre polis TARİŞ'e giremedi. İşçi mücadelesi o zamanlar ivme kazanmıştı. Bununla birlikte sol sosyalist hareketlerinde çok fazla olduğu bir dönemdi. O dönem birçok fabrikada grevler başladı, örgütlülükler arttı. TARİŞ'te çalışan Çimentepeliler ve onların akrabaları da vardı. TARİŞ eylemlerinde dikkatler mahallenin de üzerindeydi. Direnişe yardıma giden mahalleliler vardı. Birbirini destekleme olgusu vardı. Mahallenin birçok yerinde barikatlar kurulmuştu. Bu barikatlar panzerlerle aşıldı. Polislerle baya bir çatışma olmuştu. Birçok insan tutuklandı. Büyük bir gözaltı furyası başladı o dönem, insanlar evlerinden veya yollardan alınıp götürülüyordu. O dönem mücadele azmi vardı" diye konuştu. 
 
'SİSTEMİN ALEVİLİKLE HESABI VAR'
 
Siyasi baskının arttığı 90'lı yıllarda "siyaset yapmayın, siyaset yapmayın da neyle uğraşıyorsanız uğraşın" diye propaganda yürütüldüğünü söyleyen Akkuş, 90'lı yıllarda Kürdistan'da başlayan savaş ile birlikte her yerde baskının oluştuğunu ifade etti. Akkuş, "Buraya ilk göç edenler inançlarını daha sade ve otantik yaşıyordu. Tabii köyden şehre gelince şartlar da değişti. Köylerdeki ocak sistemi burada yoktu. Mürşit- pir ilişkisi yoktu. İnsanlar birbirine yaslanarak inançlarını yürütmeye çalışıyordu. Zaman içerisinde cemevleri yapılmaya başlandı. Böylelikle biraz daha rahatlama oldu. İnsanlar cenazelerini camilere değil de cemevlerine götürüyordu. İlk dönemlerde insanlar Aleviliğini söyleyemiyordu, söylese bile korku içerisinde söylüyordu. Alevilik resmiyetin dışında olan bir inanç sistemi. Böyle olunca bu inanç sisteminin büyümemesi için elinden gelen yapıldı. Birçok dernek de bu amacı bilerek ya da bilmeyerek yerine getirdi. Güzeltepe'de ilk defa tarikat yurduyla karşılaşıyoruz. Daha önce belki yapı olarak vardılar, ama kendi hallerindeler. Bizim inançlarla bir sorunumuz yok. Ancak sıkıntı şu; inançların kullanılmasıdır. Yanlış yönlendirildiği zaman büyük olaylara sebep olacak korkusu var insanlarda. Çoğunluğu Alevi olan bir mahallede tarikat yurdunun kurulması çok garip değil mi? Sünni kesimin yaşadığı birçok yer varken neden burası? Sistemin Alevilikle ilgili hesapları var" ifadelerini kullandı. 
 
'EKMEĞİMİZ İÇİN DİRENDİK'
 
Mahallenin direniş ruhunu yaşayan bir diğer isimde 76 yaşındaki Fadime Ulaş. Xınıslı olan Fadime Ulaş, evlendikten sonra ekonomik nedenlerden dolayı ailesi ile birlikte İzmir'e göç eder.  İzmir'e ilk geldiği zaman tarım işlerinde çalışan Fadime Ulaş eşinin vefatı sonrası yaşam mücadelesine devam ederek, tek başına 7 çocuğunu büyütmeye devam etti. TARİŞ direnişinin de simge ismi olan Fadime Ulaş, TARİŞ direnişine dair "İki sene orada çalıştık, daha sonra devlet oraya el koymaya çalıştı. TARİŞ'i bastılar, resmen savaş alanı gibiydi. Bir gün yolda bana rastlayan arkadaşım TARİŞ'in basıldığını söyledi. Ben de o gün eşimin rahatsızlığından dolayı izinliydim. Orada çıkan olaylardan dolayı hastane yaralılarla dolmuştu. Ertesi gün ben de TARİŞ'e gittim. 4 gün boyunca orada kaldık. Bütün baskılara rağmen bizi oradan çıkaramadılar. Bir tane arkadaşımıza panzerle çarptılar ve öldürdüler. Bizi bir türlü çıkaramayınca bir tane komutan bize 'Çıkın yoksa bombalayacağız' dedi. Gerçekten de yaparlardı. Daha sonra çıkmaya başladık. O zaman kadınlar çok fazlaydı. En son 9 kadın iki erkek kaldık. Daha sonra biz de çıkmak zorunda kaldık. Çıkanların hepsini elleri arkalarından bağlayarak yerde oturtmuşlardı. Halkın Kurtuluş'undan bir tane kadın arkadaşımız askerlere Kürtçe ve Türkçe 'Biz kardeşiz' dedi. Askerler bu arkadaşımızı almaya çalıştı, ama biz izin vermedik. Askerler içeriden çıkanları üç gruba ayırmıştı. Kimi hangi gruba koyacaklarını biliyorlardı. Birçok kişiyi aldılar benim olduğum grup kaldı. Hiçbirimiz korkmuyorduk çünkü biz ekmeğimiz için direndik" şeklinde konuştu. 
 
'KADINLAR KENDİLERİNİ GERİDE TUTMASINLAR'
 
Direnişin daha sonra mahalleye yayıldığını söyleyen Fadime Ulaş, "Panzerlerle insanların arasına girmişlerdi. Millete çok zulüm yaptılar. Bir tane çocuğu baya bir darp edip çarşının içine bırakmışlar. Birçok insanı yakalayıp gözaltı yaptılar. Biz kendimizi panzerlerin önüne atıyorduk. Kadınlar her şeyi yapabilir. Gitsinler çalışsınlar. Halen eski dönemlerdeki gibi. Kadınların gözünü açmalarından ve dünyayı tanımalarından korktukları için kadınların çalışmasına izin vermiyorlar. Kadınlar serbest. Kadınların çocuk doğurup çalışmamalarını istiyorlar. Kadınlar erkeklerden güçlü, kendilerini geride tutmasınlar"  diye belirtti. 
 
MA / Uğurcan Boztaş
 

Diğer başlıklar

14:05 DEM Partili İstanbul Eşbaşkanı'na 2 yıl 1 ay ceza
14:03 İran saldırısında 2 kolber yaralandı
14:02 Kazancı Yokuşu’nda katledilenler anıldı
13:55 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Temel talebimiz Öcalan’ın fiziki özgürlüğüdür
13:30 Depremde annesini kaybeden Kübra Özyurt ifade verdi
13:10 Pexşan Ezizi ile dayanışan öğrenci tutuklandı
13:06 Önder'in durumu kritik: Beyinle ilgili refleksleri azaldı YENİLENDİ
12:34 İHD güncel verileri açıkladı: 335’i ağır bin 412 hasta tutsak var YENİLENDİ
12:11 STÖ ve barolar: 'Umut hakkı' düzenlemesi ivedilikle yapılmalı YENİLENDİ
12:07 Askeri harcamalarda küresel çapta yüzde 9.4 artış
12:03 İBB soruşturmasında gözaltı sayısı 52'ye yükseldi
11:57 Sevk sonrası çıplak arama ve darp
10:26 ‘Konferansta kadın sözleşmesi gerekliliği açığa çıktı’
10:21 YNK ve KDP kabine görüşmelerinde 12’nci tur
10:20 Hastaneden açıklama: Önder'in hayati tehlikesi artarak devam ediyor
10:04 Gazeteci Levent: Türkiye Kıbrıs’taki ilişkilere ses çıkarabilecek pozisyonda değil
10:01 Direniş tarihiyle tanınan mahalle kentsel dönüşüm ve tarikatların hedefinde
09:01 'Şimdi sıra Kürt Ulusal Kongresi'nde'
09:01 'Karar süreçlerinde kadınlar söz sahibi olmalı'
09:00 DEM Parti Newroz coşkusuyla 1 Mayıs'a çağırdı
09:00 28 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
08:52 Kütahya’da 3.9 büyüklüğünde deprem
08:37 Geneviève Garrigos: Rojava’da inşa edilen model Suriye'nin geleceği için önemli
08:24 PKK'den 'kongre' açıklaması
08:21 Samsun'da heyelan: 2'si çocuk 3 kişi öldü
27/04/2025
23:14 İstanbul’da 3.5 büyüklüğünde deprem
22:36 Ankara’da 4 genç tutuklandı
21:35 Xarpêt'te 4.9 büyüklüğünde deprem
20:56 Gazeteci Ceren Kaynak İskit hayatını kaybetti
20:35 Xîzan ve Tetwan’da askeri operasyon başlatıldı
20:11 İran’da patlama: 40 kişi hayatını kaybetti, ulusal yas ilan edildi
20:01 Darp edilerek gözaltına alınan gençlere tutuklama talebi
19:31 DAİŞ’ten kurtarılan Êzidî gençler ailelerine kavuştu
19:13 Xarpêt-Amed yolunda kaza: 25 yaralı
19:07 HDK ve DEM Parti’den 1 Mayıs forumu
18:44 Tanrıkulu: AKP iktidarında 34 bin 908 işçi hayatını kaybetti
18:33 ‘Hapishane Çalıştayı’ sona erdi: Ortak mücadele yöntemleri ele alındı
18:20 Kanada'daki festivalde katledilenlerin sayısı belli oldu
18:11 Gever’de 1 Mayıs’a katılım çağrısı
17:24 Irak’ta seçim zamanında yapılacak
17:19 Önder’in doktorlarının yarın açıklama yapması bekleniyor
17:03 Bismil’de Kadın Emeği Buluşması'na büyük ilgi
16:26 'Kötülerin inşa ettiği sistemini kibritle tutuşturacağız'
16:20 İdam cezalarına sessizliğe karşı açlık grevi başlattı
15:37 ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ talebiyle yürüyüş
15:30 DBP ve DEM Parti heyeti Reqa'da temaslarını sürdürüyor
15:29 'Rojin Kabaiş'in dosyasında bağımsız soruşturma başlatılsın'
15:17 Tanju Kaya için taziye kuruldu
14:57 MATUHAYDER yeni yönetimini belirledi: Tecrit kalkmalı
14:35 Hums’ta toplu mezar bulundu
14:12 Meral Danış Beştaş: Süreçte en önemli nokta Öcalan'ın özgür çalışma koşullarıdır
13:55 İstanbul Maratonu’nda KHK eylemi
13:46 İran’daki liman patlamasının bilançosu ağırlaşıyor
13:22 İdam edilen Heydaranlu'nun cenazesi ailesine verilmiyor
12:53 Kadın Sığınakları Kurultayı ara toplantısı sona erdi
12:52 Ateşkese rağmen üç günde bin 164 saldırı
12:22 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmalı
12:18 İşte Rojava Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı’nda onaylanan belge
12:11 Cizîr ve Amed'de yerel yönetimler kadın toplantısı
11:26 Kanada'da bir araç, festivaldeki kalabalığın arasına daldı
09:46 Kenanoğlu: Sırrı Süreyya Önder’in barışın toplumsallaşmasına rolü büyük
09:39 ‘Kürt Birliği Konferansı Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine toplandı’
09:35 Mersin'de 'çatı zorunluluğu' kararına tepki
09:31 DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar’dan 1 Mayıs çağrısı
09:24 Kadınlar uyuşturucuya karşı mücadelede kararlı
09:17 Amed’de 1 milyon kişiye süreç anlatılacak
09:14 Muğla Emek Benim Kadın Derneği Başkanı: Eşitsizlik şiddeti de besliyor
09:10 Tokat Cezaevi'nde 7 aydır tutsakların tedavisi engelleniyor
09:09 Gazeteci Tar: Kıbrıs önemli bir güzergahta, Kürtler önemli bir pozisyonda duruyor
09:08 Çatışmalı süreçte ailesinden 19 kişi yaşamını yitirdi: Devlet adım atsın
09:04 Kürt Dirilişi Belgeseli: Bir külliyat, bir referans, bir kaynak
09:00 27 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
08:51 Jin Dergi'nin yeni sayısı: Benim Bedenim! Benim Kararım!
00:03 Kürt birliği coşkusu: Kuzey ve Doğu Suriye’de kutlamalar
26/04/2025
23:58 İran'daki patlamada 14 kişi hayatını kaybetti
23:19 MSD: Konferans kolektif ruhun direnişini ortaya koyan tarihi bir adımdır
23:08 Dêrik'te şüpheli çocuk ölümü
22:50 Rojava’ya Destek Cephesi’nden Özerk Yönetim Temsilciliği’ne ziyaret
22:34 Manisa'da 9 inşaat işçisi yaralandı
22:06 Meral Danış Beştaş: Özgür yarınları hep birlikte inşa edeceğiz
21:41 Romeo û Juilet oyununa izleyicilerden tam not
21:36 Macron ve Zelenski, ateşkesi görüştü
21:30 Binlerin katıldığı şölende Abdullah Öcalan posteri açıldı
21:21 ‘Diplomasız Erdoğan’ sloganı atan 20 yaşındaki genç tutuklandı
21:18 AKP döneminde İBB’de yapılan yolsuzluğu paylaştı: Soruşturun da görelim
21:14 Almanya’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne polis baskını
20:45 Gençlerin darp edilerek gözaltına alınması protesto edildi
19:34 İbrahim Ahmed ödülleri Mazlum Ebdî ve Amedspor’a verildi
19:06 Kandilli Rasathanesi: İstanbul’da artçı depremler sürecek
19:03 İran-ABD 3’üncü tur görüşmeleri sona erdi
18:32 ‘Toprağın kültürü, doğanın bilgeliği’ paneli düzenlendi
17:52 DEM Parti İzmir İl Örgütünden 1 Mayıs'a çağrı
17:39 HDK’den barış paneli: Barışın kendisi bir yoldur
17:31 Kahire’de ‘Öcalan’ın düşüncelerinde Ermeni Davası’ paneli
17:14 DEM Parti'den İBB'ye yönelik operasyonlara tepki
17:11 9 yaşındaki çocuk tarla sürerken ağır yaralandı
17:10 GES projesine karşı kazanan köylüler: Toprağımızı koruyacağız
16:30 Önder’in tedavisi 11’inci gününde: Hayati tehlike devam ediyor
16:11 Kürt Birliği Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı: Ortak heyet kurulacak
14:59 4 yıldır talanın sürdüğü Besta’da fidan dikildi
14:38 Ağır hasta tutsak Yanık ve Elbi'nin tahliyesi için çağrı
14:31 Konferans katılımcıları: Kobanê Direnişi’nde Kürtlerin birliği sağlandı
14:28 Uyuşturucuya karşı ‘Şiyar Be Platformu’nun kuruluşu deklere edildi
14:07 Kayıp yakınlarından Amed, Colemêrg, Êlih ve İzmir’de eylem
14:05 Xorkom'da 1 ayda 3 yangın
13:52 Amed Tiyatro Festivali’nde ‘Sahne için yazmak’ atölyesi
13:47 İran’ın Bender Abbas Limanı’nda patlama
13:39 31 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu
13:36 Barzani’den Kürt Birliği Konferansı’na mesaj: Birlik için önemli adım
13:28 İstanbul Barosu Başkanı Cumartesi Anneleri’nin eyleminde: Barışın önkoşulu adalet
13:11 KCK'den mesaj: Ulusal kongreye her zamanınkinden daha fazla ihtiyaç var
12:46 Amed 'Kürt Birliği Konferansı’nı selamladı: Demokratik toplumu birlikte öreceğiz
12:01 İHD'den ‘Hapishane Çalıştayı’: Umut hakkı ve hasta mahpuslara dair hala adım yok
11:33 İstanbul’da 1 Mayıs forumu düzenlenecek
11:21 Mazlum Ebdî: Kürtlerin birliği Suriye’nin birliğidir
10:37 Kürt Birliği Konferansı başladı
10:31 DBP ve DEM Parti heyeti Mazlum Ebdî ile görüştü
10:25 Şirnex’te 14 bölgeye girişler yasaklandı
09:46 Şam’da yeni yasak: Kadın ve erkek doktorların çalışma alanları ayrıldı
09:12 'Ticaret 3'üncü Dünya Savaşı'nın önemli bir boyutunu oluşturuyor'
09:05 Mahkemeden GES projesinin ÇED raporuna iptal
09:03 İnşaat işçilerinin 1 Mayıs talepleri
09:02 Bolu Cezaevi raporu: 33 tutsağın tahliyesi engellendi
09:01 Eskişehir ve Konya'da 1 Mayıs hazırlıkları
09:00 Suriye’de bölgesel aktörler pay arayışında
09:00 26 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
08:35 İBB soruşturmasında yeni gözaltılar
25/04/2025
22:52 Narin Güran duruşması ertelendi
22:43 Bakanlığa yürümek isteyen gençler gözaltına alındı
22:01 Husiler: ABD Yemen'e bin 200 saldırı düzenledi
21:44 Bakırhan: Kürtlerle barış Türkiye’ye refah getirir
21:30 Bakan Kurum: 6 bin 539 bina hasarı ihbarı aldık
21:22 Xana Axpar’daki madene karşı dava
21:16 Amed Tiyatro Festivali Bavê Teyar’a adandı
21:10 DEM Parti’den Önder-Perinçek görüşmesi açıklaması
20:49 31 yıl sonra tahliye edildi
20:42 Mêrdînliler 1 Mayıs’ta Karayolları Parkı’nda olacak
20:11 YNK ve KDP heyeti Kuzey ve Doğu Suriye’de
20:00 İkizi yerine yargılanan Kocakaya üç yıl sonra beraat etti
19:48 Narin Güran davası: Hakikat ortada yok
19:39 Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Bakanı Liminski’den DEM Parti’ye ziyaret
19:00 Putin ve Trump'ın özel temsilcisi görüştü
17:47 CHP kurultaylarına açılan davalar birleştirildi
17:40 Sırrı Süreyya Önder 10 gündür yoğun bakımda: Ziyaretler sürüyor
17:27 Bakırhan, AYM’nin kuruluş yıl dönümü töreninde
17:25 Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin 20’incisi düzenlenecek
16:56 Humus’ta 3 Alevi yurttaş katledildi
16:48 ODTÜ öğrencilerinden ‘kuyu tipi cezaevleri kapatılsın’ çağrısı
16:24 ‘Kürt Dirilişi’ belgeseline YouTube engeli
16:05 Panos ve Avkevir’de sel: Tarım arazileri zarar gördü