İZMİR - Alevi kadınlarla yapılan buluşmaya katılan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, "Barışı konuşurken kadınların daha fazla söz alması gerekir" dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, barış ve demokratik toplum çağrısıyla Alevi kadınlarla Tepekule Kongre Merkezinde bir araya geldi. Buluşma DEM Parti Amed Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Buluşmaya çeşitli alevi kurumu temsilcisinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
DEM Parti Kadın Meclisi'nin, erkek egemen siyasete karşı kadın özgürlükçü bir siyasetin olanaklarının var olabileceğini savunduğunu ifade eden Halide Türkoğlu, erkek egemen siyasetin kutuplaştırıcı olduğunu söyledi. DEM Parti Kadın Meclisi'nin mücadelesinin siyasete de yansıması gerektiğine işaret eden Halide Türkoğlu, Kürt kadınlarının siyasi kazanımlar elde etmek için 1990'lı yıllardan beri mücadele ettiklerini belirtti. Halide Türkoğlu, "Barışı konuşurken kadınların daha fazla söz alması gerekir. Çünkü savaşların ilk hedef alınanı, ilk şiddete uğrayanı bizsek o militarizmin ürettiği politikalarda beden politikalarını üzerinden bizim bedenimize saldırıyorsa ilk önce biz konuşmalıyız. Barış politikası ve demokratik toplum dediğimizde kadın konuşulmuyorsa çok da sonuca gidilemez” sözlerine yer verdi.
‘ORTAK YAŞAM FİKRİYATI HAYATA GEÇİLMELİ’
Kadın özgürlük mücadelesinin birçok alanda mücadele ettiğini aktaran Halide Türkoğlu, "Bugün Alevi kadınlarla olan ortak buluşmamız, bu sistemden yana ortak dertlerimiz var. Emek alanında mücadele veriyoruz. Aslında emeğimiz görünmüyor ve hakkımızı alamıyoruz. Kamusal alanda emek harcasak bile kadın kimliğimiz üzerinden ikincil görünen ya da ilk işten çıkartılan kesimlerin başında geliyoruz. Bu sistem uzun yıllardan beri var dedik. Ama aynı zamanda bu sistem kadınlar üzerinde bir politika haline geliyorsa öyle durduk yere olmuyor" dedi.
Halide Türkoğlu, "Yüzyıldır ulus devlet dediğimiz mekanizmanın kendisi kadınlar ve erkekler şahsında ama aynı zamanda bu iki cinsin kendi kimlikleri, dilleri, kültürleri üzerinden makul vatandaş ya da makul olmayan vatandaş tasarrufunu geliştirdi. Ortadoğu coğrafyası savaş coğrafyası çünkü ulus devlet dediğimiz mekanizmanın kendisi intihara dayalı olduğu için bazı coğrafyada mezhepçilik üzerinden bu çatışmalar var. Bazı coğrafyalarda insanları kültürleri, dilleri üzerinden bu çatışmalar var. Bu sistemin kendisinde bir sıkıntı var, tam da bu sistemin değişmesi gerektiğini söylüyoruz. Toplum çok çeşitlidir. Bugüne kadar Orta Doğu coğrafyasında dayatılan tek ulus devlet meselesi Suriye'de başka bir soykırıma sebep oldu. Irak'ta başka bir soykırıma sebep oldu. İnsanlar bir arada yaşamak istiyorsa, eşitlik ve özgürlük üzerinden mücadele yürütmek istiyorsa tam da işte birbirini tanıma, birbirini anlama ve ortak yaşam fikriyatını hayata geçirmelidir” dedi.
‘TOPLUMUN DEMOKRATİKLEŞMESİ LAZIM’
Suriye’de HTŞ’ye bağlı güçlerin Alevi kadınlara yönelik uyguladığı şiddeti hatırlatan Halide Türkoğlu, "Barışa dahil bu temasın buradan başka yerlere ulaşmasını sağlayacağız. Bir ev ziyaretiyle ya da bir kadının başka bir kadına dokunmasını sağlayabiliyorsak, bence biz barışı inşa ederiz. Erkek egemenliğinin üretildiği, cinsiyetçiliğin ve kutuplaşmanın bu kadar ağır olduğu bir toplumda bu toplumun demokratikleşmesi lazım” dedi.
Buluşma basına kapalı şekilde kadınların katılımıyla devam etti.