ANKARA - Meclis'te yapılan HSK üyelik seçimlerine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bu mesele tam bir hukuksuzluk örneğidir" dedi. Özel ayrıca YSK seçimi sonlandığında, yarın yürütmeyi durdurma talebinde bulunacaklarını da söyledi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası ortak bir basın açıklaması yapılmazken, Özgür Özel gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel, DEM Parti heyetinin tüm partileri kapsayan bir görüşme turu gerçekleştirdiğini ve bu kapsamda ortak bir basın açıklaması planlamadıklarını belirtti.
'EV SAHİPLİĞİ YAPTIK, SORULARI YANITLIYORUZ'
Özel, "Değerli arkadaşlar, DEM Parti Eş Genel Başkanları ve Grup Başkanvekilleri bir randevu talebinde bulundular. Kendileri bütün partilerle bir görüşme turu yapıyor. Bu kapsamda herhangi bir ortak basın açıklaması planlamadılar. Ancak burada ev sahibi olmamız nedeniyle, ısrarla yöneltilen sorulara yanıt veriyoruz," dedi.
'HSK SEÇİMİ HUKUKSUZDUR'
Meclis Genel Kurulu'nda yapılan Hakimler Savcılar Kurulu'na (HSK) üyelik seçimleri ilgili kendisine sorulan bir soruyu yanıtlayan Özel, sürecin açık bir Anayasa ihlali olduğunu söyledi. Özel, “Bu mesele tam bir hukuksuzluk örneğidir. Anayasa açıkça diyor ki; ilk turda nitelikli çoğunluk aranır, ikinci turda daha düşük nitelikli çoğunluk aranır, bu da sağlanamazsa en çok oyu alan iki aday arasında kura çekilir. Ancak AKP, olmayan bir üçüncü tur oylaması icat ederek, kendi 30 oyu ile (MHP dahil) iki adayı da belirleyip kuraya götürmeye çalışıyor. Bu bir 'cüretkârlık', hatta 'tenezzül', Anayasa’ya karşı bir yan kesicilik teşebbüsüdür" dedi.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİNDE BULUNACAĞIZ
Özgür Özel, şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi'ne bugün YSK seçimi sonlandığında, yarın başvuruda bulunacağız. Yürütmeyi durdurma talebinde bulunacağız. Bu kadar açık arkadaşlar, Anayasa diyor ki: ‘İlk turda nitelikli çoğunluk aranır. İkinci turda daha düşük bir nitelikli çoğunluk aranır. Bunlar sağlanamazsa üçüncü turda en çok oyu almış adaylar arasında kura çekilir’ diyor. Olmayan bir üçüncü tur oylaması icat ederek yani ilk iki turda nitelikli çoğunluğu sağlayamayan AKP, üçüncü turda olmayan bir oylama icat edip kendi, MHP ile birlikte 30 olan oyunu 15-15 ikiye bölüp kuraya girecek iki adayı da AKP'ye yakın, onların desteklediği adaylara dönüştürmeye çalışacak bir şeytanlık demeyeyim, bir cüretkarlık, bir tenezzül, bir yan kesicilik teşebbüsü. Anayasa diyor ki bir oylama, iki oylama olmadı, en çok oyu alan iki aday arasında kura.”